Насловна Политика Пукла „тиква“ између САД-а и Приштине: Укините таксе или слиједе санкције

Пукла „тиква“ између САД-а и Приштине: Укините таксе или слиједе санкције

0
Зграда „Stejt department“

Савjет за националну безбjедност САД и Стејт департмент донели су документ у осам тачака у којем се од пришинске владе захтијева да одмах укине стопостотно наметнуте таксе на производе из Србије или ће у супротном САД Приштини увести санције.

„Тражимо да таксе одмах буду суспендоване“ наводи се у документу и додаје да ће у супротном Приштина бити санкционисана ускраћивањем подршке Косовским* безбjедносним снагама, пренијела је Клан Косова.

Документ је, како се наводи, у писаном облику достављен приштинској влади, али и другим надлежним институцијама.

Указује се да подршка САД за Косово није неограничена.

„Косово тренутно са собом носи терет опасности да дијалог доживи неуспјех“, упозорава се у документу.

У документу се изражава „дубоко разочарање“ јер, како се наводи, Приштина није предузела ништа што би била позитивна рефлексија на писмо америчког предсједника Доналда Трампа упућеног Хашиму Тачију.

Супротно томе, мјере су проширене и на друге производе.

„Успјех и постизање споразума се не повезује са улогом Федерике Могерини и ЕУ. Успјех споразума је стратешки интерес САД, дакле, неприхватљиво је за нас да се доводи у питање овај стратешки циљ, неодговорним потезима косовских лидера“, истиче се у документу.

У случају да споразум доживи неуспјех због Косова, терет одговорности и последице ће сносити само Косово и одговорни појединци за тај неуспјех, упозорава се даље у тексту.

Кљан Косова наводи да им је потврђено да је ово упозорење приштинским властима послато на више релевантних адреса дипломатским путем.

Наводи се и да су мјере Приштине донијете без икаквих консултација са САД.

САД су упозориле да Приштина својим „неодговорним понашањем озбиљно угрожава пријатељство са САД“.

„Ако тарифе не буду суспендоване одмах, САД ће суспендовати помоћ на пољу безбједности, дакле подршку КБС“, став је Савета за националну безбједност САД и Стејт департмента.

Шта је све Америка поручила Приштини прочитајте овдје: https://www.in4s.net/sad-i-eu-saaglasne-u-ocjenama-pristina-neizostavno-da-ukine-takse/

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here