Насловна Издвојено Предраг Марковић: Ђукановић превазишао највеће непријатеље Српства

Предраг Марковић: Ђукановић превазишао највеће непријатеље Српства

0
Предраг Марковић

-Намера Подгорице је да затре српство и искорени српску традицију у Црној Гори, тврди историчар Предраг Марковић за портал „Вести онлине“.

Он оцењује да је руководство у Подгорици превазишло највеће непријатеље српства – усташе и УЧК. Марковић каже да је парадоксално да држава коју су основали српски митрополити и владике жели да протера српство, а напад на СПЦ упоредио је са усташким експериментом из 1942. године када су, подсећа, усташе створиле Хрватску православну цркву.

– Мило Ђукановић је овог пута спојио две традиције – усташку, са оснивањем цркве, и традицију косовских Албанаца са отимањем црквене имовине и тако превазишао и једне и друге. Нисмо очекивали да народ, који се сматрао најбољим Србима, и држава која представља тај народ, у мржњи према српским институцијама превазиђе највеће непријатеље српства – усташе и УЧК – рекао је Марковић.

W3Schools

Запитао је шта ће Подгорица, у намери да искорени српску традицију у Црној Гори учинити са Његошем и краљем Николом, који су, како каже, по критеријумима владајућих црногорских елита српски националисти.

– Краљ Никола је спевао химну о Призрену и Душановом царству. Ако наставе у тој намери, мораће да протерају и Петровиће из свог памћења – навео је Марковић.

Указао је да већи део имовине, на коју у Црној Гори данас полажу право, није био у Краљевини Црној Гори, већ углавном у Аустроугарској, тако да правно-формални наследник те имовине није Црна Гора него Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца и Југославија.

Ако би све вратили на нулту тачку, а питање је која нулта тачка за црногорску државност, шта ћемо са крајевима који нису припадали Црној Гори пре 1918. године, као што је Бока Которска – каже Марковић и подсећа да је и север Црне Горе само три године био у саставу Краљевине Црне Горе – од 1912. године до њене капитулације 1916. године.

Како каже, на северу Црне Горе је било много имовине која је припадала вакуфима и коју би, по логици државног врха у Подгорици, требало вратити исламској верској заједници.

Марковић је власт у Подгорици назвао “клептоманском“ елитом која отима историју, језик и традицију и поставио питање шта ће бити са гробљима црногорских предака, ако имовину СПЦ присвоји секта Мираша Дедеића.

– Да ли ће онда преорати српска гробља? Веровао бих у озбиљност црногорске посебне цркве када би већина Црногораца крштавала и сахрањивала по обреду Мираша Дедеића, али мислим да је број таквих безначајан – рекао је Марковић.

Оценио је да је непримерено поређење црногорске цркве са Македонском православном црквом која је, каже, била проглашена на необичан начин војно-комунистичким актом шездесетих година.

– Али, Македонци су у великом броју пришли тој цркви, за разлику од Црногораца – указао је историчар.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here