Насловна Колумне Правци у слободи

Правци у слободи

0
Фото: Telegraf

Пише: Сибин

Један колумниста неовисних подгоричких новина, замјерио Митрополиту Амфилохију што је благословио све оне (и мањинске) партије које нису подржале „приједлог“ о озакоњену истополних бракова! Либерално ваљда наштелован тип, покушао мангупски напасти слободу Владике који примјети да је тако нешто у првом реду против Божјег и Природног закона.

Питамо сад ми: да ли је за истополне бракове први човјек НВО орг. Мираш Дедеић? Или, божемој, Папа, који на једном снимку – лијепо се види – редом цјелива руке Рокшилдима? Дабоме, свијет се мијења, свеједно да ли га тумачимо, али неке ствари – извини Фојербах – остају непромјењиве.

W3Schools

Замјерати Владици што се не слаже са „приједлогом“ по којем је сасвим у реду да се вјенчају Ненад & Предраг, прије свега је глупа замјерка. Уз то, а није мање битно, тиме се угрожава слобода другог, који има право да се не слаже, ако му је већ понуђена и могућност да се сложи.

Неко је рекао да – мрзи ме сад гуглати – либерализам усамљује друштво. Има истине, јер неограничене слободе показују се идеалним простором за губљење појма „шта је (то) слобода, а шта не.“ (Ж. Л. Нанси) Прије свега, како једна слобода уопште може да се пита зашто слобода Владике није на страни „приједлога“ о озакоњивању истополних бракова?!

Без обзира што, ето, нико се из поменутих неовисних новина не пита шта би по питању истог „приједлога“ имао рећи један Дедеић Мираш, који, сјећамо се, ономад поручи како на Сахат кулу није добро враћати Крст. (Можда, не кажем да у својој слободи не би био и за – заручење Мирке & Јулке…)

Слобода може саму себе да ограничи, а да притом ништа од себе не изгуби, штавише. Мада, то никако не значи да би Папа требао отићи толико далеко и радикално па редом цјеливати руке Рокшилдима… Такав гест, ипак, признаћемо, није слободан, још мање би требало да га упражњава онај који се промовише за Христовог замјеника на земљи. Међутим, лијеви енд либерални и неовисни и грађански орјентирани фићфирићи, о томе никад ништа да зуцну, што такође, је л` да, није чин слободе.

Дакле, нема ничег, божемој чудног, у томе што Владика Амфилохије даје благослов оним партијама које нису кликнуле опцију истополни брак.

Е сад, будући да је моја маленкост апсолутни мизантроп, истополни брак ми је сасвим океј, будући да је то један од начин да се гадни људски род истријеби… За ово мишљење није ме платио никакав Сорош, већ подстакао Сиоран, онај песимист чији текстови често знају, погађајући у центар, да насмију до суза… А најрадије бих (био) умро, гушећи се у сузама од смијеха!

Прочитајте још:

Берачи бубрега

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here