Насловна Насловна Повратак Хладног рата: Русија прекинула сваку сарадњу са НАТО

Повратак Хладног рата: Русија прекинула сваку сарадњу са НАТО

0
nato
Илустрација

Русија и НАТО су у потпуности прекинули и цивилну и војну сарадњу, рекао је у интервјуу за Спутњик замјеник руског шефа дипломатије Александар Грушко и додао да је НАТО сам одбио сваки конструктивни разговор са Русијом.

НАТО је сам одбио конструктивни разговор са Русијом. Он не постоји. Тренутно нема сигнала да НАТО види излаз из овог ћорскокака“, нагласио руски дипломата.

Према Грушковим ријечима, Алијанса је отишла исувише далеко у ескалацији сукоба са Русијом.

W3Schools

Парадоксално, али данас однос између Русије и НАТО-а највише подсјећа на вријеме у ком је и основан НАТО — уочи Хладног рата. Поново је пала прашина са ’Армелове доктрине‘: дијалог и обуздавање. Само што у тој формули има много обуздавања и мало дијалога“, додао је дипломата, преноси Спутњик.

Он је нагласио да укупни војни расходи земаља НАТО-а за прошлу годину превазилазе билион долара, што је 22 пута више од руских трошкова за одбрану.

Притом, Грушко је нагласио да Москва нема намјеру да учествује у трци за повећање војног буџета са НАТО-ом.

Подсјетимо, „Армелова доктрина“ је формирана 1967. године и предвиђала је јаку одбрану и добре дипломатске односе са државама Варшавског пакта. Помогла је да се отвори пут за смањење напетости између Истока и Запада почетком 1970-их година.

Прочитајте још:

О прогонима свештенства и пастве Украјинске православне цркве

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here