Naslovna Naslovna Otac Miajlo Backović: Njegoševa Crna Gora slijedi kosovski zavet

Otac Miajlo Backović: Njegoševa Crna Gora slijedi kosovski zavet

0
Poklonici-iz-Crne-Gore-u-PZ
Poklonici iz Crne Gore, foto: Gračanica info

Velika humanitarna akcija, u okviru koje je prikupljeno sedam šlepera pomoći namjenjene Srbima sa Kosova i Metohije, koju je predvodio otac Miajlo Backović sa grupom poklonika iz Crne Gore okončana je podjelom i uručivanjem pomoći onima kojima je ona i bila namjenjena.

Za potrebe Narodnih kuhinja, koje predvodi organizacija „Majka devet Jugovića“, u Gračanicu je stiglo šest kamiona pomoći, jedan je otuputovao put manastira Visoki Dečani. Hrana raspoređena ugroženom stanovništvu u Metohiji. Otac Miajlo Backović kaže da ih je uvođenje taksi Prištine na robu iz Srbije podstaklo da prikupe pomoć i donesu je svojoj kosovsko-metohijskoj braći, saznajemo od Gračanica info.

Boka i cijela Crna Gora su se po uvođenju taksi prištinskih prema Beogradu odmah odazvali i već sledeći dan je počelo prikupljanje pomoći za naš narod na KiM, jer iz Crne Gore je jedino bilo moguće uvesti hranu za naš narod ovdje, rekao je otac Miajlo.

W3Schools

On je istakao da se bratsvo pravoslavne Crne Gore ,,Miholjski zbor“ iz Primorja, ali  i cela Crna Gora uključila u akciju prikupljanja pomoći.

Sedam šlepera smo poslali robe, najviše je otišlo za Gračanicu i  Narodnu kuhinju, a jedan šleper za Dečane i narod ovoga kraja.  Mi smo i jedan dio novčanih sredstava prikupili koji smo raspodijelili tokom ovog putovanja najugroženim  porodicama i naravno manastirima koji su pored toga što su svjetilo i kandilo vjere na KiM srpskom narodu, oni su i  stubovi i podrška ovom narodu koji živi ovdje u okruženju i znamo da će manastiri najbolje znati da rasporede ta sredstva za pomoć ljudima koji ovdje žive, istakao je otac Miajlo Backović.

Iz manastira Svetih Vrača u Zočištu otac Miajlo je poručio narodu na Kosovu i Metohiji da ih njegoševska Crna Gora nikad neće ostaviti:

Naša braća i sestre na Kosovu i Metohiji treba da znaju da njegoševska Crna Gora nikad nije, niti će ostaviti svoju Metohiju i Kosovo i da narod u Srbiji cijeloj zna da narod Crne Gore nikad nije zaboravio svoj Kosovski zavjet. Tako smo i mi sledeći Kosovski zavjet naših predaka došli ovdje da se poklonimo velikim svetinjama kao što su Sveti Arhangeli u Prizrenu, Sveti Vrači u Zočištu, Visoki Dečani i Pećka patrijaršija. Mi ćemo koliko god budemo mogli i dalje da pomažemo naš narod ovdje, jer znamo da je njihova bezbjednost i danas ugrožena, i da žive pod stalnim tenzijama i pod pritiskom.

Osim pomoći u životnim namirnicama i novčane pomoći uručene onima kojima je bila i najpotrebnija, poklonici iz Crne Gore su svakoj porodici iz Orahovca podijelili džak brašna, a dogovorene su i buduće akcije pomoći narodu na Kosovu i Metohiji.

Crnogorska braća su obišla hramovnu Crkvu Svetog Đorđa u Prizrenu i poklonili se moštima svetih bezsrebrenika Kozme i Damjana u Zočištu kraj Orahovca.

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here