Насловна Руски Поглед ОЕБС: Захтјев Русији за посматрање избора у Украјини

ОЕБС: Захтјев Русији за посматрање избора у Украјини

0
oebs
Фото: ОЕБС

Канцеларија за демократске институције и људска права ОЕБС-а ускоро ће на адресе 56 држава ове организације, укључујући и Русију, послати захтјев за учешће у краткорочној посматрачкој мисији на предсједничким изборима у Украјини, изјавио је за РИА Новости портпарол Канцеларије Томас Рајмер.

У најскорије вријеме ћемо упутити захтев за 750 краткорочних посматрача. Овај захтјев ће отићи на адресе свих 56 земаља-чланица ОЕБС-а, укључујући и Русију“, рекао је Рајмер.

Према његовим ријечима, посматрачка мисија почиње да ради недељу дана пре избора како би спровела инструкције и послала посматраче у различите дјелове земље за касније посматрање.

Друго је питање да ли ће украјинске власти акредитовати ове посматраче“, истакао је Рајмер.

Ми смо већ прошле недеље изјавили да сматрамо да свако одбијање издавања акредитација представницима било које државе чланице ОЕБС-а није у складу са обавезама у оквиру ОЕБС-а“, подсјетио је он.

Украјина је прошлог четвртка усвојила закон који забрањује представницима Русије да раде као посматрачи на изборима у Украјини, преносе РИА Новости.

Предсједнички избори у Украјини биће одржани 31. марта. Према закону, предсједнички избори су општи, а право гласа имају држављани земље који на дан избора имају најмање 18 година. Према подацима Државног завода за статистику Украјине од 1. јануара 2018. године, та земља има око 42 милиона становника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here