Насловна Издвојено Одговор Небојши Реџићу или Глас Америке против српског гласа

Одговор Небојши Реџићу или Глас Америке против српског гласа

0
Kosovo,Milan RUŽIĆ,Otimanje, šta, podgorička, sve, Ideali,Spomenik, Srbi, Proterivanjem, Srpska
Милан Ружић

Пише: Милан Ружић

Не знам како се један новинар „Гласа Америке“ спустио тако ниско да се његов глас чује у Црној Гори кад већ ради за оне који су Црну Гору и Србију бомбардовали. Шта је требало Небојши Реџићу да коментарише српске монахе и свештенство.

Господине Реџићу, знам да израз „господин“ није нешто како вам се после оних изјава треба обраћати, али тако сам васпитан, па не могу против себе.

Онај ко пише оно што сте ви написали, а вероватно негде и изговорили, мора бити прво злонамеран. Кад је већ злонамеран, онда не може бити у праву и не може говорити из љубави, већ искључиво из мржње. Ви нисте човек, ви сте потврда да СПЦ није пожељна у Црној Гори.

Ако сте већ свештенике или монахе, не знам ко је у питању, јер ви користите стари турски термин „попови“ који је служио да се омаловажавају припадници свештенства и монаштва Српске православне цркве, видели и тврдите да су неокупани, није ли вам пало на памет да је неко у њиховим црквама и манастирима, а у складу са политиком Монтенегра према СПЦ њима искључио струју и воду? Зашто вам није пало на памет да је у питању нека врста подвижништва? Како је могуће да некоме ко се бави својом душом и оним светом приговарате што се није окупао, а да будем баналан, не проверивши? Није ли ова ваша изјава најбољи могући наставак кампање против СПЦ која се у Монтенегру води већ дуго? Јесте ли и ви онај који би „прљавим поповима и нецивилизованим фацама“ одузимао храмове и протеривао их у Србију? Ко је вас прогласио чистим? Питам само за чистоћу, јер цивилизовани нисте. Како може бити цивилизован човек који пљује и критикује цркву као осовину цивилизације стару сад већ 800 година на нашим просторима?

У ствари, знам да нисте критиковали „прљаве попове“ због хигијене, већ због тога што су Срби. Та чињеница не одговара ни вама ни медију чији сте представник. Горе је имати прљаве намере и мисли као ви и говорити у прилог прљаве кампање, него бити прљав ко зна због какве муке, ако су ти људи и били прљави и ако сте их уопште и видели.

Друга ствар коју сте нашли за сходно да прокоментаришете јесу зграде код моста, а испред којих се вијоре „српска црквена застава“ и застава Светог Саве. Ако су те зграде намењене УН-у, да ли заиста мислите да би некога из њих могла да истера СПЦ коју истерују из целог Монтенегра? Чему тврдња да су унутра некакве „паравојне српске организације“? Зар је за вас крст знак паравојне организације и да ли је за вас Свети Сава неко ко представља српску паравојску?

Оно што сте успели да урадите са овим објавама јесте да покажете колико мрзите српство и Српску православну цркву. Зар тако поступа неко ко је новинар „најдемократскије земље на свету“? Је ли понижавање монаштва западна вредност којој се тежи? Да ли је Свети Сава онај ко вама толико смета да нисте могли оћутати своје фрустрације? Ипак мислим да је у питању пљување као препорука некоме из Монтенегра или из америчких власти да виде како имају јуришника на СПЦ која се никада и ни од кога није бранила, а сви су је нападали.

Ако сте већ новинар, истражите, па онда пишите. Немојте писати без икакве идеје углави у којој, ако је судити по овим реченицама и нема много ствари осим мржње коју тако успешно гајите. Да није било Српске православне цркве, не би било ни Србије, ни Црне Горе, па тако ни Срба и Црногораца, дакле, ни вас иако се тога одричете.

Што се тиче Риста… Нисте дорасли да говорите о митрополиту. Немате ви појма како изгледа бити вук, а савладати своју нарав како би свом стаду био пастир уместо да кажњава заблуделе и разблејале овце. Морате имати неко велико дело иза себе како бисте уопште смели и поменути митрополита који, Бог је свима сведок, има толико дела колико ви не бисте стигли да учините никада.

Немојте се бавити оним на шта вас неко наговара и што иде у прилог вашем послу, тачније послодавцу. Сачувајте ипак трун људскости да вас преци могу препознати.
Остајте здраво и покушајте да мислите пре него што нешто напишете. Нека вам памет увек буде бржа од руке. Немојте својим речима овце ускраћивати за њихову ономатопеју трошећи је пре њих.

Морам вам рећи и једну за вас поразну чињеницу. Не знате да сте овим глупостима учинили велику услугу Српској православној цркви, јер после ових ваших речи, сви се крсте. Крсте се људи чудећи се како толико глупости стане у тек неколико реченица.

 Прочитајте још:

Ружић: Ћерањем монаха, Црна Гора ћера саму себе

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here