Насловна Политика Oдбор Младих демократа: ,,Пљевља-проблеми и перспективе из угла младих“.

Oдбор Младих демократа: ,,Пљевља-проблеми и перспективе из угла младих“.

0
Општински одбор Младих демократа одржао је Округли сто на тему

Округлом столу присуствовали су представници НВО сектора, грађански активисти и Младе демократе. Тема је конципирана кроз четири сегмента: екологија, туризам, култура и проблем незапослености.

Уводну ријеч имала је Божица Грујичић, студент књижевности и модератор програма, након чега се Пљевљацима обратио професор Владимир Павићевић испред НВО „Друштво за истраживање политике и политичке теорије“. Он је изразио задовољство организовањем једног оваквог скупа, указујући на значај интеракције између невладиног сектора и политичких партија. О еколошким проблемима Пљеваља говорио је екотехнолог Миљан Ровчанин, који се осврнуо на проблем загађености, недовољне бриге о развоју здраве средине, лажним обећањима са којима се Пљевљаци деценијама суочавају…

О проблему екологије из свог угла говорио је и Кемал Пајевић, грађански активиста и колумниста, који се већ годинама уназад бави овим проблемом. Он је изразио жал што се већи број младих не укључује у ову причу, наглашавајући да Пљевљаци такође сносе дио личне одговорности због овакве ситуације. О туризму, као могућој перспективи Пљеваља, говорио је Милош Вранеш, студент историје, истичућиову привредну грану као развојну шансу нашег града, али и млади пољопривредник из Пљеваља, Миливоје Роћен, који је упознао присутне са тешкоћама на које наилази млада особа која своју будућност види у сеоском туризму. На њихово излагање надовезао се представник НВО „Да заживи село“, Васо Кнежевић, дајући младима приједлоге и сугестије који би им могле бити од значаја уколико се окрену овој привредној дјелатности.

W3Schools

Лука Цвијетић, студент историје, говорио је о паду културног живота у Пљевљима, износећи став да је тиха, али константна антикултурна пропаганда, дио добро осмишљене стратегије која од младог човјека прави послушника којим је лако манипулисати. Његово излагање употпунила је представница НВО „Етно кућа Ружа“, Исмета Џакић, препозната у овом граду као дугогодишњи борац за очување културне баштине Пљеваља. О проблему незапослености, као најболнијој теми скупа, говорила је Јована Тошић, студент економије, указујући на пропадање многих великих предузећа у Пљевљаима, али и чињеницу да без лојалности владајућој партији није данас могуће доћи до било каквог посла, што од младе особе прави пасивног човјека неспособног да креира будућност. Њено излагање је подржао представник НВО „Легалис“, Милош Остојић, износећи идеје које би у перспективи могле бити значајне за рјешавање овог проблема.

Округли сто је пробудио велико интересовање присутних, о чему свједочи отворена и жива дискусија која је трајала од почетка до краја скупа. Божица Грујичић се у име Младих демократа захвалила гостима који су својим доласком потврдили бригу о младима и бригу о овом граду, свјесни да без јаких Пљеваља нема ни јаке Црне Горе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here