Насловна Друштво Обрадовић: Пропаст српске просвете

Обрадовић: Пропаст српске просвете

0
илустрација

Говорећи о стању у просвети, што је увек актуелна тема, а сада посебно због закона који се доносе, председник Двери Бошко Обрадовић је истакао да ова власт наставља тренд лоших реформи образовања увезених из иностранства без икаквог критичког промишљања и прилагођавања нашим условима и потребама.

Obradović
Бошко Обрадовић

„Једна таква реформа је и увођење дуалног образовања, прво у средњошколско а сада и у високошколско образовање што се предвиђа Законом о дуалном образовању у високом образовању. Дуално образовање звучи као добра идеја, али овде су многе добре идеје попут приватних факултета по угледу на оне у иностранству или увођења Болоњског система, потпуно погрешно примењене. Тако смо уместо јаких приватних факултета добили установе за куповину и прање диплома, а уместо система који би увео ред у високо образовање, добили нови хаос. Зато је потребна шира дискусија о предложеном закону и могућим последицама и злоупотребама приликом његове примене“ – истиче Обрадовић. Он указује да без адекватне контроле, овај закон пружа могућност да се „нечији синови и рођаци лакше провуку до дипломе, јер предвиђа да студент може пола студентских радних сати да проведе код послодавца који може бити и његов отац“. Такође указује на то да је могући нежељени ефекат овог закона „бесплатна, односно симболично плаћена радна снага коју добија послодавац, а за студента волонтирање са минимално стеченим практичним знањима која би заиста њему користила, а не послодавцу“.
Председник Двери је истакао да је високо школство у Србији оптерећено бројним проблемима од купљених диплома, лажних диплома и доктората, до недавног пада Београдског универзитета на Шангајској листи.
„Управо зато сам против било каквог експериментисања док се постојећи проблеми не реше. Ми имамо ситуацију у којој један од најцитиранијих српских научника, генетичар Миодраг Стојковић, напусти Србију, ситуацију у којој се исељавају млади и образовани, а академска елита је умртвљена и ућуткана. Док се та ситуација и постојећи проблеми не реше, сваки закон у овој области треба доносити са посебном пажњом што ова власт не ради.“ – рекао је председник Двери.


ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here