Насловна Поглед О прогонима свештенства и пастве Украјинске православне цркве

О прогонима свештенства и пастве Украјинске православне цркве

0
Фото / Спаљени Иверски манастир. Донецк. 25.02.2016. / Амбасада Руске Федерације у Црној Гори

Пише: Амбасада Руске Федерације у Црној Гори

У Украјини се настављају напади на канонску православну цркву. На ступцима новости скоро свакодневно су се почеле појављивати вијести о отимању храмова Украјинске православне цркве (УПЦ). Од почетка ове године већ је означено више од тридесет сличних случајева у једанаест од двадесет четири региона земље. У насилничким акцијама активно учествују различите националистичке и деснорадикалне организације, које уз присуство представника локалне администрације и полиције силом отварају све што је парохијско, на вратима и капијама мијењају катанце, а свештенике и парохијане буквално избацују на улицу, онемогућавајући их да спроводе одговарајуће ритуале и обреде, многима уопште не дозвољавају улазак у храмове. Као резултат људи су принуђени да богослужења обављају под отвореним небом и по било каквом времену. У сваком случају, ово се не може назвати изругивањем. Уосталом, другачији однос према својим суграђанима није могуће очекивати од кијевског режима, који на сваком кораку хвали нељудске радње злочинаца типа С.А. Бендере, Р.И.Шухевича.

Очигледно, власти Кијева су одлучиле да се на овоме не зауставе. У посљедње вријеме су учестали случајеви позивања на „превентивне разговоре“ у Службу безбједности Украјине свештеника УПЦ, гдје се од њих тражи да се „добровољно“ припоје расколничкој „Православној цркви Украјине“, која је утемељена по наређењу Предсједника Украјине П.А.Порошенка, уз подршку САД и Константинопољског патријарха.

W3Schools

Било какав покушај свештеника УПЦ да саопште свијету истину о прогонима канонске цркве, изазива оштру реакцију власти. Ево једног примјера: 13.фебруара, приликом повратка из САД, на кијевском аеродрому је био задржан, а затим фактички депортован из земље грађанин Украјине, кијевски викар, епископ Макаровски Хедеон (Харон), чија се тзв.“кривица пред домовином“ састоји у томе што се дрзнуо да пошаље писмо Државном секретару САД, М.Помпео и да обави неколико сусрета на Капитолу, у вези са питањима религије у Украјини. Ето то је знак демократије. При чему су, како је јасно, сви остали дјелатници, које примају на Капитолу и у Држвном департману, украјински патриоти.

Фото / Иверски манастир. Донецк. 17.04.2017. / Амбасада Руске Федерације у Црној Гори

Жељели бисмо да се надамо да се неће ништа лоше десити још једном свештенику УПЦ – шефу Представништва УПЦ у европским међународним организацијама, епископу Баришевском Виктору (Коцебоју), који је 18.фебруара на информативном порталу УПЦ објавио отворено писмо службеним лицима ОУН, ОЕБС-а, Европске Уније и другим страним земљама у вези са чињеницама масовних кршења људских права у Украјини и реалном пријетњом за ескалацију религиозних конфликата. У овом документу се истиче да „никада прогони хришћана нијесу били без посљедица за владаре, који су их спроводили, јер ми знамо да Бог не може бити осрамоћен“. Ја разумијем да је ово мишљење свештеника. Још једном ћу поновити да га је он адресирао свјетовњацима. По мом мишљењу, веома исправне и мудре ријечи. Њих би морали да ослушну они, којима су оне упућене.

Фото / Дјечија васкрсна школа, срушена у току бомбардовања Оружаним снагама Украјине. Дебаљцево, децембар 2016. / Амбасада Руске Федерације у Црној Гори

У вези догађаја на ову тему мора се много читати. У једним новинама видјела сам индиректан цитат Митрополита Карпасијског Кристифора, преведен на руски језик. Коментаришући оно што се дешава у Украјини, рекао је да „све ово може да доведе до црквеног јереса, који ће се дубоко укоријенити у црквени живот“.

Коментар Департмана информација и штампе Министарства иностраних послова Русије о редовном извјештају Посматрачке мисије Организације Уједињених Нација о људским правима у Украјини

У Министарству иностраних послова Русије су пажљиво проучили редовни извјештај Посматрачке мисије ОУН о људским правима у Украјини.

С изузетном забринутошћу смо примили информацију о порасту обима кршења људских права у Украјини. Милиони људи на себи носе бреме унутрашњег оружаног конфликта, који се наставља – нема основних услуга укључујући социјалну и медицинску помоћ. Сходно подацима Посматрачке мисије, због погоршања здравственог стања, само у првим недјељама јануара 2019.године умрло је 12 људи.

Фото / Опаљене књиге из Цркве Св. Владимира, у граду Лвив после пожара 3. Фебруара 2019. / Амбасада Руске Федерације у Црној Гори

Сматрамо недопустивом ситуацију у којој су мирни становници принуђени да се постројавају у редове поред линије разграничења да би, послије вишесатног чекања, контактирали са породицом или да би дошли на ред за преглед код љекара. У условима зимских мразева значајан дио становништва био је без одговарајућег стамбеног простора, без воде и гријања. Куће обичних грађана користе кијевски силници у војне сврхе, при чему нема ни говора о надокнади за моралну и материјалну штету, истичу експерти ОУН. У областима, у којима влада конфликтна ситуација, пензије се исплалаћују појединцима.

Дијелимо забринутост Посматрачке мисије у погледу грубог систематског кршења људских права у Украјини од стране власти, које се наставља. У извјештају се посебно подвлаче случајеви неоснованих задржавања, примјене тортуре и суровог поступања са грађанима на територијама које контролише Кијев. Као и раније се угрожавају слободе окупљања и говора, новинари и заштитници права су подвргнути нападима.

Експерти ОУН указују на редовно мијешање власти у рад судова, који разматрају постојеће односе из оружаног конфликта. Посматрачка мисија већ по који пут констатује непостојање било каквог прогреса у истрази злочина у Одеси, у мају 2014. године, једнако као и ненапредовање у доношењу одлуке за криваце за убиство протестаната и сарадника органа реда на Мајдану.

Указујемо на ставове извјештаја, који се тиче нарастајуће дискриминације у земљи, укључујући реторику пуну мржње, насиље по националној основи и спровођење одговарајућих манифестација, а такође и забринутост Посматрачке мисије у вези са неспособошћу органа реда Украјине да спречавју, ефикасно истражују и узимају на одговорност ултрадесничарске групе.

Фото / Свештеник у срушеном храму Иоана Кронштадског у околини Донецка / Амбасада Руске Федерације у Црној Гори

С узнемирењем примамо информацију Посмтрачке мисије о документованим случајевима застрашивања свештенства канонске Украјинске православне цркве. Експерти посебно указују на дискриминаторски карактер одлуке о присилном преименовању религиозних организација, повезних са религиозним центрима у Руској Федерацији.У извјештају се подвлачи такође да је у ОУН доспио низ жалби због принудног припајања религиозних општина у састав нове „аутокефалне“ цркве Украјине. Разматрамо указане недопустиве радње од стране кијевских власти као грубо нарушавање религиозних права и слобода у земљи.

Поново смо принуђени да подсјетимо да у мандат Посматрачке мисије о људским правима у Украјини не улази разматрање ситуације у трећим земљама. Република Крим и град федералног значаја Севастопољ су територија Руске Федерације и редовни покушај да се оцјени подвргне ситуација правне заштите у овом руском региону у извјештај о Украјини је правно неоснован.

Прочитајте још:

ЕУ остаје сломљена – Кина и САД једине имају велику корист од Брегзита

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here