Насловна Насловна Новинар Зоран Лековић: РТЦГ уређује неко ван Јавног сервиса

Новинар Зоран Лековић: РТЦГ уређује неко ван Јавног сервиса

0
Зоран Лековић

Новинар Зоран Лековић, аутор и уредник емисије „Оквир“ на Телевизији Црне Горе, саопштио је на свом фејсбук профилу, да му је менаџмент РТЦГ изрежирао емисију онако како је није замислио а без његовог знања одабрали су и саговорнике. Емисија која је требало да се емитује 17. марта била би посвећена завршним ријечима на процесу о такозваном државном удару 16. октобра 2016. године. Због тога Лековић се обратио и Савјету Радио-телевизије Црне Горе, позивајући његове чланове да се „спријечи брукање“ Јавног сервиса.

Емисију „Оквир“, чије емитовање је планирано за 17. март је „режирао неко ван Јавног сервиса, али уз учешће и директну одговорност менаџмента, Генералног директора, директора ТВЦГ, те уреднице Првог програма“, сматра Лековић.

Он је десетогодишњи аутор и уредник емисије Оквир, али је уз дозволу уредника био одсутан са посла 15 дана, а на посао се вратио 10. марта.

W3Schools

У петак, који је претходио тој недјељи, директор ТВЦГ, Славко Ђурђић у ходнику ми је казао да не бринем око теме за 17.03. јер су, како је рекао „они“ нашли госте и тему. Будући да се за 10 година никада није десило да се без мог знања делегира и усваја нека тема, а тек поготову да се избор гостију препусти неком другом, упитао сам о којој теми се ради. Одговорено ми је да ће ме о томе Ђурђић обавијестити почетком ове седмице. Тако се и десило“, наводи Лековић.

Ђурђић га је,додаје Лековић, синоћ обавијестио да је планирана тема за емисију 17. марта – Завршне ријечи на суђењу за покушај тероризма на дан парламентарних избора 2016. године.

Питао сам за спектар гостију који би могли узети учешће. Ђурђић ми је на то рекао да су гости већ обезбијеђени, а на питање о коме се ради, Ђурђић је рекао да су то Соња Бисерко,Ненад Чанак (касније је промијењено и позван је Иштван Каић, новинар), Генадиј Сисојев и можда Драган Шоћ„, наводи Лековић.

Он је Ђурђићу казао да су набројани и већ договорени гости углавном нерелевантни на задату тему. Лековић је тражио  да то буду стручњаци из Црне Горе, те да у складу са „приговором савјести“ е жели да „одрађује тему са овако наметнутим, нерелевантним у јавности углавном проказаним личностима“.

Као други разлог навео сам онај главни. Емисија Оквир, вољом менаџмента, а не мојом, бави се економским и социјалним питањима, дакле, темама од свакодневне користи по грађане, те да ова тема између осталог одступа и од концепта емисије, чији сам ја аутор. Подсјетићу вас да од Нове године Оквир има сасвим нови концепт са публиком између осталог, што претпостављам да већ засигурно знате„, наводи Лековић.

На то му је одговорено да одмара и да се посвети породици, а да ће Оквир 17. марта радити неко други.

Претпостављам неко на кога ће да изврши притисак. Имајући у виду да сам као аутор обавезан да заштитим свој лични интегритет, те интегритет емисије Оквир и саме куће Јавног сервиса РТЦГ, обавјаштавам вас да ћу у случају да се овај сценарио и реализује, бити принуђен да се обратим јавности“, поручио је Лековић у обраћању Савјету РТЦГ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here