Насловна Руски Поглед Њемачка оптужила Русију за окончање Споразума о ракетама

Њемачка оптужила Русију за окончање Споразума о ракетама

0

За окончање Споразума о ракетама средњег и кратког домета крива је Москва, рекла је њемачка канцеларка Ангела Меркел на конференцији за штампу у Берлину.

„Веома жалим што је Русија прекршила Договор о ракетама средњег и кратког домета и тако дала повод за раскид тог споразума. Тиме је поништен дио система ограничења наоружања у Европи и у целом свијету. Ми ћемо предузимати све напоре, заједно са нашим партнерима из НАТО-а, како бисмо инсистирали на даљем ограничењу наоружања и тиме ћемо се бавити и наредне године“, рекла је Меркелова.

По њеним ријечима, „НАТО ће пронаћи заједнички одговор“ на раскидање споразума, о чему је раније изјавио и генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг. Берлин је део НАТО-а и он ће се понашати с тим у вези као партнер НАТО-а“, нагласила је она, преноси Спутњик.

W3Schools

СССР и Сједињене Америчке Државе потписали су Споразум о ракетама средњег и кратког домета 8. децембра 1987. године, током посјете совјетског лидера Михаила Горбачова Вашингтону.

Двије стране су се обавезале да униште све системе балистичких и крстарећих ракета копненог базирања са дометом од 500 до 5,5 хиљада километара, као и да их убудуће не производе, не тестирају и не распоређују.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here