Насловна Издвојено Нема вишка камења

Нема вишка камења

0
zatvor, spomenik,Nesporazumi, posluga, Policija, hunta,Zeta, svjedoci, Milo, , Ne, smeće
Бећир Вуковић

Бећир Вуковић

Фикционални црногорски идентитет подржао је и Субнор на челу са Зувдом Хоџићем. Из букове дубоке ладовине моле Мила, послије 30 година да се спусти са неба на земљу, и оснује ‘црногорску цркву’. Ругајући се Цркви, истом поштом стигао је и свитак предлога – петокрака умјесто крста.

Силом неприлика, на столу имамо Закон о такозваној слободи вјероисповијести, коју прописује држава. Требали би знати како доћи до фамозних прописа, да ли су у облику личне карте, партијске књижице, или, што је најбоље, у облику пасоша. И, колико коштају. На страну примедба: зар из Јеванђеља не зрачи слобода, љубав, спасење… Али, теолог, Мило, друкчије мисли. Слобода вјероисповијести се – прописује. У духу времена.

W3Schools

Како је кренуо са градњом ‘нове цркве’, Мила ће запамтити сваки црногорски камен. Наћераће сваки камен из зида ‘црногорске цркве’, да га памти до краја свијета.

Са друге стране, морали би још знати, шта Пацоли каже о судбини Високих Дечана.

Не може ми држава дати право да вјерујем. Не може ми држава дати право да мислим. Не може ми држава дати право да сумњам. Кад је тако, хвала држави што ми је дала право да дишем, и пишем.

Како да ми други одређује: ко сам ја. Зар то осетљиво питање није остављено мени. По њиховом – ја нисам ја. Ако ми неко одређује ко сам ја, онда ми може пришити шта хоће, још и то да ја нисам ја. Као што прописује да ми нема спаса.

Сваке године попут баука кружи нови термин који описује опште стање ствари и свијета. Ове године у моди је – постистина. Постистину налазимо у распону (постистина), од поезије до политике. Постистина или не – ја сам ја. Хвала богу, доћи ће вријеме кад ће бити и обрнуто стање – ја нисам ја. Али, о томе, нећемо одлучивати нити ви, нити ја.

На овом камену није било много оних, који су, може ли се рећи – правили цркву. Онога, на кога мислимо и ви и ја, у оваквом тексту и контексту, грехота је и помињати.

Како рационално разговарати са бићем, које прави ‘нову цркву’. Подвуцимо – рационално. Са тим узвишеним бићем не може да разговара онај који постоји. Подвуцимо – постоји. Како. Никако. Бог не постоји. Бог је вјечан. Онда, онај који постоји (рецимо он), не може да разговара са оним који је вјечан.

Ко сам ја, да бих разговарао са тако ‘узишеним’ бићем. Такво биће, које је у стању да прави ‘нову цркву’, може ша хоће, и шта пожели. Вратимо се пола корака. А, тек, колике су му могућности ‘креирања’ на непрегледним пољанама прошлости. Хтјело се рећи – које су могућности лажи, крађа, фалсификовања. Без сумње, фантастичне.

Градитељ ‘нове цркве’ може да поништи и догађај. Да поништи пола историје, од Христа наовамо. Све, на шта се загна. Једним гласом да поништи бој на Мојковцу, и режира нови, којим Он – командује. Будући да има такву и толику моћ, често поништи и фамозну постистину. Сан претвори у јаву. Врати реализам у романтизам.

Како обновити оно што никад није постојало. Баш бих волио да знам, да ли су такве ствари могуће изван Монтенегра. Ако су могуће, зашто те идеје не извозимо. Колико знам, свако се откриће „извози“, сваки се патент продаје. Нису црногорци измислили точак, него га позајмили, одн. „увезли“. Цијели свијет купио је ватру од Грка. Прије нафте, Арапи су извозили бројеве 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, чак, и 0 нулу. Елем, слично је и Мило – постао шифром за свашта. Само, о будућности, ни а. О, реалији, ни р. Само о политичкој теологији, да. Да позајмимо фон Шмитову фразу.

Мило: шифра.
Мило: шифра за државу, Мило: шифра за цркву, Мило: шифра за суд, Мило: шифра за кесу, Мило: шифра за касу.

Смисао цркве је спасење. Али, наумио, Мило, да управља и спасењем. Или, да стави рампу, и наплаћује сеобе душа –  путарину душе. Или, пред крај владавине, хоће да се очисти, и залутао на првој страници молитвеника.

Је ли било диктатора да оде у монахе: одрекне се и себе и свијета, и повуче се у манастир, да никад више не види своју сјенку.

Шта са ктиторима који почивају у задужбинама. Може ли Стефан Вукан да изгуби станарско право у Морачи. Ко ће Немањиће да ишћера из Мораче у Морачи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here