Naslovna Naslovna Nedjelotvorna istraga napada na novinare veliki je podstrek policijskim batinašima

Nedjelotvorna istraga napada na novinare veliki je podstrek policijskim batinašima

0
Pažin, Radunović i Marković

Okrugli sto „Mediji i medijski ambijent u Crnoj Gori“, posvećen poglavljima 10 – Informatičko društvo i mediji i 23 – Vladavina prava i temeljna prava, održan je  juče, u organizaciji skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović kazao je da djeluje da se u žrtve nasilja diskriminišu. On je ukazao na primjer urednika portala IN4S Gojka Raičevića kojeg su tri puta napali službenici policije, a da nijedan od tih predmeta nije dobio oblike nekog procesa, pa se, prema tome, ne može govoriti ni o eventualnom razrešenju.

Radunović je kazao da je ovaj okrugli sto samo priprema za konsultativno saslušanje koje će biti obavljeno za sedam dana, i na koje će biti pozvan i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nihodžić.

W3Schools

Predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, Nikola Marković, kazao je da je jasno da postoji ozbiljan problem kada su u pitanju napadi na novinare

On je izjavio da je Kosmija osudila napade na Raičevića i tražio da ih nadležni riješe.

„Moramo se baviti svim slučajevima, bez obzira šta mislimo o nekim uređivačkim politikama, poručio je Marković.

Pažin je kazao da je zainteresovan za podatak da je Raičević podnio ustavnu žalbu i da je ona, kako tvrdi urednik portala IN4S, već tri godine u fioci.

„Moje je očekivanje da se po toj žalbi hitno odluči i to će biti sadržaj moje komunikacije prema Ustavnom sudu. Vi kao građanin zaslužijete da dobijete odgovor da li su vaša ustavna prava povrijeđena ili ne“, rekao je Pažin.

Raičević: Nemoguće da u policijskoj akciji, policajci nekog povrijede i ostanu neotkriveni

Raičević je kazao ovaj slučaj sadrži više procesa za koje je lično vrlo zainteresovan, ali očigledno druga strana, organizovana kriminalna grupa, računa na zub vremena, medijsku zaboravnost, „biološki kraj pomenutog urednika, koji je tužioca kojeg su pojedine kolege nazivali još i propagandista, novinar u civilu.

„Jasno radi se o meni, uredniku portala IN4S. Naime, naporedo s tim parničnim postupkom, vođen je i navodno se još vodi falš postupak netačno nazvan krivična istraga radi otkrivanja i krivičnog progona počinilaca djela učinjena Uredniku a u stvari– da se ne nađu. Moguće je da razne bande i banditi nanesu povrede bilo kom i bilo gdje u prosvijećenom pravnom svijetu a da se počinioci ne nađu – ali je nemoguće da u policijskoj akciji, policajci nekog povrijede i ostanu neotkriveni“, rekao je Raičević.

On je podsjetio na taj događaj kada su 24. oktobra 2015. „nepoznati policajci a po mentalnoj profilaciji kriminalci pitbulterijerski su nasrnulitukli i pretukli urednika IN4S koji je tad obavljao svoju novinarsku dužnost skupa sa snimateljem“.

„Ta stigma prati crnogorske policajce niz godina i decenije, jer to rade pohotno, strasno, vođeni mržnjom. Najbolja potvrda je video snimak prebijanja predsjednika Svjetske asocijacije profesionalnih boksera Mija Martinovića. Gotovo četiri godine je već prošlo a državno tužilaštvo ne može ni identifikovati državne policajce, što je groteska“, smatra Raičević.

Prema njegovim riječima, nedjelotvorna istraga u ovakvom slučaju ne smije ostati bez oštrih sankcija, jer bi to bio veliki podstrek policijskim batinašima, a krajnje loša poruka građanima Crne Gore, ali i Crne Gore u Evropi.

Okrugli sto „Mediji i medijski ambijent u Crnoj Gori“,

Postavlja se nekoliko pitanja vezano za prava građanina, bio on novinar ili ne. Da li je previše za očekivati u 21. vijeku u Evropi, da se mora poštovati dostojanstvo i sigurnost čovjeka, nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta čovjeka, njegove privatnosti i ličnih prava i da niko ne smije biti podvrgnut mučenju ili nečovječnom ili ponižavajućem postupanju“, pita Raičević.

Ako to nije previše, dodaje on, kako je normalno da u fioci predsjednika Ustavnog suda tri godine kasnije leži ustavna žalba iz ovog slučaja?

„Kako je moguće da država nije prihvatila odgovornost i takvu neodgovornost, pravilno nadoknadila oštećenom, kako je moguće da se ne zna počinilac, iako postoji snimak počinioca, radnje, registarskih oznaka auta u vlasništvu države Crne Gore, preciznije kriminalne grupe sa Zlatice, identitet vozača te grupe koji je vozio počinioca? Kako je moguće da policajac udara pendrekom preko leđa, dakle mučki, kukavički dok građanin, bio on novinar u civilu, urednik, propagandista ili ne, traži spas od bojnih otrova sa kojima su ih isti ti kriminalci trovali. Kako je moguće da policajac udara, najvjerovatnije vrhom pendreka u leđa građanina, nebitno što je on pomenuti urednik, dok ga, bez pružanja otpora, uvodi u policijsko auto, dakle privodi, hapsi, lišava slobode. Ovo su tri situacije, tri prebijanja u nedelji dana sa kojima se suočio urednik portala IN4S„, zaključio je Raičević.

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here