Насловна Насловна Недјелотворна истрага напада на новинаре велики је подстрек полицијским батинашима

Недјелотворна истрага напада на новинаре велики је подстрек полицијским батинашима

0
Пажин, Радуновић и Марковић

Округли сто „Медији и медијски амбијент у Црној Гори“, посвећен поглављима 10 – Информатичко друштво и медији и 23 – Владавина права и темељна права, одржан је  јуче, у организацији скупштинског Одбора за европске интеграције.

Предсједник Одбора за европске интеграције Славен Радуновић казао је да дјелује да се у жртве насиља дискриминишу. Он је указао на примјер уредника портала ИН4С Гојка Раичевића којег су три пута напали службеници полиције, а да ниједан од тих предмета није добио облике неког процеса, па се, према томе, не може говорити ни о евентуалном разрешењу.

Радуновић је казао да је овај округли сто само припрема за консултативно саслушање које ће бити обављено за седам дана, и на које ће бити позван и министар унутрашњих послова Мевлудин Нихоџић.

W3Schools

Предсједник Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија, Никола Марковић, казао је да је јасно да постоји озбиљан проблем када су у питању напади на новинаре

Он је изјавио да је Космија осудила нападе на Раичевића и тражио да их надлежни ријеше.

„Морамо се бавити свим случајевима, без обзира шта мислимо о неким уређивачким политикама, поручио је Марковић.

Пажин је казао да је заинтересован за податак да је Раичевић поднио уставну жалбу и да је она, како тврди уредник портала ИН4С, већ три године у фиоци.

„Моје је очекивање да се по тој жалби хитно одлучи и то ће бити садржај моје комуникације према Уставном суду. Ви као грађанин заслужијете да добијете одговор да ли су ваша уставна права повријеђена или не“, рекао је Пажин.

Раичевић: Немогуће да у полицијској акцији, полицајци неког повриједе и остану неоткривени

Раичевић је казао овај случај садржи више процеса за које је лично врло заинтересован, али очигледно друга страна, организована криминална група, рачуна на зуб времена, медијску заборавност, „биолошки крај поменутог уредника, који је тужиоца којег су поједине колеге називали још и пропагандиста, новинар у цивилу.

„Јасно ради се о мени, уреднику портала ИН4С. Наиме, напоредо с тим парничним поступком, вођен је и наводно се још води фалш поступак нетачно назван кривична истрага ради откривања и кривичног прогона починилаца дјела учињена Уреднику а у ствари– да се не нађу. Могуће је да разне банде и бандити нанесу повреде било ком и било гдје у просвијећеном правном свијету а да се починиоци не нађу – али је немогуће да у полицијској акцији, полицајци неког повриједе и остану неоткривени“, рекао је Раичевић.

Он је подсјетио на тај догађај када су 24. октобра 2015. „непознати полицајци а по менталној профилацији криминалци питбултеријерски су насрнулитукли и претукли уредника ИН4С који је тад обављао своју новинарску дужност скупа са сниматељем“.

„Та стигма прати црногорске полицајце низ година и деценије, јер то раде похотно, страсно, вођени мржњом. Најбоља потврда је видео снимак пребијања предсједника Свјетске асоцијације професионалних боксера Мија Мартиновића. Готово четири године је већ прошло а државно тужилаштво не може ни идентификовати државне полицајце, што је гротеска“, сматра Раичевић.

Према његовим ријечима, недјелотворна истрага у оваквом случају не смије остати без оштрих санкција, јер би то био велики подстрек полицијским батинашима, а крајње лоша порука грађанима Црне Горе, али и Црне Горе у Европи.

Округли сто „Медији и медијски амбијент у Црној Гори“,

Поставља се неколико питања везано за права грађанина, био он новинар или не. Да ли је превише за очекивати у 21. вијеку у Европи, да се мора поштовати достојанство и сигурност човјека, неповредивост физичког и психичког интегритета човјека, његове приватности и личних права и да нико не смије бити подвргнут мучењу или нечовјечном или понижавајућем поступању“, пита Раичевић.

Ако то није превише, додаје он, како је нормално да у фиоци предсједника Уставног суда три године касније лежи уставна жалба из овог случаја?

„Како је могуће да држава није прихватила одговорност и такву неодговорност, правилно надокнадила оштећеном, како је могуће да се не зна починилац, иако постоји снимак починиоца, радње, регистарских ознака аута у власништву државе Црне Горе, прецизније криминалне групе са Златице, идентитет возача те групе који је возио починиоца? Како је могуће да полицајац удара пендреком преко леђа, дакле мучки, кукавички док грађанин, био он новинар у цивилу, уредник, пропагандиста или не, тражи спас од бојних отрова са којима су их исти ти криминалци тровали. Како је могуће да полицајац удара, највјероватније врхом пендрека у леђа грађанина, небитно што је он поменути уредник, док га, без пружања отпора, уводи у полицијско ауто, дакле приводи, хапси, лишава слободе. Ово су три ситуације, три пребијања у недељи дана са којима се суочио уредник портала ИН4С„, закључио је Раичевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here