Насловна Друштво Не смију се мијешати лаж и истина: РПЦ изненађена понашањем четири манастира...

Не смију се мијешати лаж и истина: РПЦ изненађена понашањем четири манастира Свете Горе

0

Светогорски Манастир Ватопед је примио украјинске расколнике, што је невјероватно. Многи монаси су дубоко ожалошћени због притиска Цариграда да се призна „нова црква“, изјавио је ректор Московске духовне академије, архиепископ Амброзије.

„Стигла је још један жалосна вијест. Дубоко жалим што се на списак манастира Свете горе који су прихватили расколнике из такозване ’православне цркве Украјине‘ уврстио и Ватопед. Посебно ме боли о томе да говорим, јер сам неколико година заредом крајем децембра, почетком јануара посјећивао то братство, молио се, служио са њима, разговарао са њиховим игуманом и одличном браћом. Невјероватно је да се то десило, али треба поштено признати да је тако“, написао је архиепископ Амброзије на свом каналу на Телеграму, преноси Спутњик.

Он је нагласио да је Васељенска патријаршија инсистирала да Манастир Ватопед прими расколничког „епископа“ заједно са члановима делегацијом „нове цркве“, који су тамо служили литургију. Ректор Московске духовне академије је подсетио да је јуче игуман руског манастира Светог Пантелејмона на Атосу, архимандрит Евлогиј Иванов показао чврстину и одбио да прими шизматике.

Амброзије је додао да су многи грчки монаси дубоко ожалошћени због акција Васељенске патријаршије, која их тјера да против своје воље приме украјинске расколнике.

„Не смију се мијешати свјетлост и тама, истина и лаж“, написао је руски архиепископ.

Он је позвао на молитве „како би се дозвали памети и они који поступају против истине, сијући хаос у православном свокету, и они који су изгубљени“.

„Вјерујем да ће доћи вријеме када ће вјерна дјеца Христове цркве поново моћи да посјете манастире Ватопед, Ксенофонт, Кутлумуш, Пантократор и Есфигмен“, додао је архиепископ Амброзије.

Према његовим информацијама, патријарх Вартоломеј је наложио да представници такозване „православне цркве Украјине“ посјете сва братства Свете горе. До сада су већ били у манастирима Ксенофонт, Пантократор, Есфигмен и Ватопед. Раније је већина манастира Свете горе, 15 од укупно њих 20, на сједници Светог синода била против тога да се пошаљу представници на устоличење поглавара „православне цркве Украјине“ Епифанија, које је одржано 3. фебруара.

Прочитајте ЈОШ: 

Ориано Матеи: Мило узимао кредите на име Црне Горе, а паре стављао на приватне рачуне

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here