Насловна Друштво Напокон: Од сјутра малољетници неће смјети да користе наргиле

Напокон: Од сјутра малољетници неће смјети да користе наргиле

0
наргила

Малољетници у Црној Гори од сјутра не смију да користе наргиле јер је дуван који се користи за њих сврстан у дуванске производе новим Законом о ограничавању употребе дуванских производа, који ступа на снагу.

Раније су малољетници несметано користили наргиле у кафићима, иако је особама млађим од 18 година забрањена употреба дуванских производа, јер дуван за наргилу претходним Законом није био препознат као дувански производ.

Закон, којим се забрањује употреба дуванских производа у јавним затвореним просторијима, осим у казинима, посланици су усвојили крајем јула, а ступа на снагу сјутра.

W3Schools

Усвајањем новог Закона о ограничавању употребе дуванских производа престаће да важи Закон о таксама и више неће бити могуће плаћати таксе да би у неком дијелу објекта било дозвољено пушење.

Постоји могућност одређивања посебног дијела простора који власник, односно корисник одреди искључиво за ту намјену.

Законом су јасно прописани услови изолације, површине, позиције и опреме тог дијела простора.

Просторија мора да буде изолована на начин да није могућ проток дуванског дима у остали дио простора, а површина не смије да буде мања од десет метара квадратних, да заузима више од 20 одсто радног, односно јавног простора и не смије да буде намијењена за пролаз у друге просторе.

Новим законом није дозвољено пушење у било којој просторији или дијелу гдје се конзумирају храна и пиће.

За кршење законских одредби предвиђене су казне и до 20 хиљада еура.

Министар здравља Кенан Храповић раније је саопштио да у Црној Гори од рака плућа оболи око 400 особа годишње, а да лијечење једног пацијента, према подацима из 2015. године, кошта око 70 хиљада еура.

Непоштовање Закона се пријављује Туристичкој инспекцији на бројеве телефона:

+382 (0) 20 446 365;
+382 (0) 20 446 365;
+382 (0) 20 446 357;
+382 (0) 20 446 357.

Извор: МИНА /Родитељи.ме

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here