Naslovna Politika Napad na većinski ruski jezik: Porošenkov zakon o isključivom korišćenju “ukrajinskog“ jezika

Napad na većinski ruski jezik: Porošenkov zakon o isključivom korišćenju “ukrajinskog“ jezika

0
Petro Porošenko

Odlazeći predsjednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je Zakon o isključivom korišćenju ukrajinskog jezika u svim oblastima života.

Šef ukrajinske države je ocijenio da je zakon “pažljivo izbalansiran“, uprkos tome što zakon narušava sam Ustav Ukrajine i što ogromna većina građana priča ruskim jezikom.

On je uravnotežen toliko da nijedna politička snaga koja zauzima državne, patriotske pozicije nema osnova da inicira njegovo preispitivanje. Nema osnova“, rekao je Porošenko.

W3Schools

Zakon pravi izuzetak za engleski i druge jezike Evropske unije.

Prema riječima šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, to znači da je jedini predmet napada ruski jezik kojim govori ogromna većina građana Ukrajine.

Sergej Lavrov

Zakonski tekst obavezuje sve koji žive u Ukrajini da se služe ukrajinskim „u svim sferama života“. Zakon o državnom jeziku podrazumjeva upotrebu isključivo ukrajinskog jezika praktično u svim oblastima života: u organima državne vlasti, školama, obrazovnim ustanovama i bolnicama, prodavnicama i kafićima, sudovima, armiji, policiji, tokom predizborne kampanje i referenduma.

Oni koji se toga ne budu pridržavali imaće posla sa novoustanovljenom „jezičkim inspektorima“.

Ta svojversna jezička policija imaće i pravo da prisustvuje svim zasijedanjima unutar državnih organa!

`Jezička inspekcija` imaće pravo i da razrezuje kazne onima koji ne govore ukrajinski svuda osim u svojoj kuhinji, dnevnoj ili spavaćoj sobi.

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here