Насловна Политика Напад на већински руски језик: Порошенков закон о искључивом коришћењу “украјинског“ језика

Напад на већински руски језик: Порошенков закон о искључивом коришћењу “украјинског“ језика

0
Петро Порошенко

Одлазећи предсједник Украјине Петро Порошенко потписао је Закон о искључивом коришћењу украјинског језика у свим областима живота.

Шеф украјинске државе је оцијенио да је закон “пажљиво избалансиран“, упркос томе што закон нарушава сам Устав Украјине и што огромна већина грађана прича руским језиком.

Он је уравнотежен толико да ниједна политичка снага која заузима државне, патриотске позиције нема основа да иницира његово преиспитивање. Нема основа“, рекао је Порошенко.

W3Schools

Закон прави изузетак за енглески и друге језике Европске уније.

Према ријечима шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, то значи да је једини предмет напада руски језик којим говори огромна већина грађана Украјине.

Сергеј Лавров

Законски текст обавезује све који живе у Украјини да се служе украјинским „у свим сферама живота“. Закон о државном језику подразумјева употребу искључиво украјинског језика практично у свим областима живота: у органима државне власти, школама, образовним установама и болницама, продавницама и кафићима, судовима, армији, полицији, током предизборне кампање и референдума.

Они који се тога не буду придржавали имаће посла са новоустановљеном „језичким инспекторима“.

Та својверсна језичка полиција имаће и право да присуствује свим засиједањима унутар државних органа!

`Језичка инспекција` имаће право и да разрезује казне онима који не говоре украјински свуда осим у својој кухињи, дневној или спаваћој соби.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here