Насловна Мозаик На протесту ДФ-а Даниловић поручио: Заустaвите лов на посланике

На протесту ДФ-а Даниловић поручио: Заустaвите лов на посланике

0
Горан Даниловић (фото „Вијести“)

На вечерашњем протесту ДФ-а због хапшења Небојше Медојевића и пријетње затвором Милану Кнежевићу, Горан Даниловић, предсједник Уједињене Црне Горе је поручио представницима власти да престану са ловом на посланике и да ово колективно зло које данас влада у Црној Гори мора престати. Он је позвао и опозиционе посланике да се придруже протестима, јер је њихова дужност да бране слободу и достојанство Црне Горе.

Ја овдје нијесам као пријатељ и колега Небојше Медојевића и Милана Кнежевића, јер они имају других пријатеља и колега, и није им била неопходна моја подршка. Ја сам овдје као слободан човјек и као неко ко зна шта је правда и ко због Василија никада не би мрзио Светог Василија. Када је неправда учињена било ком човјеку моја дужност као парламентарца, који деценију и по љубоморно чува тај позив, је да реагујем. Ја нијесам срећан што се гонимо по Црној Гори, Нијесам срећан што би нам и данас Свети Петар Цетињски имао што да нам каже и због чега да нас прокуне. Нијесам срећан што данас у зрелим годинама нијесмо одмакли од оних година када сам наивно вјеровао да ће Црна Гора бити другачија и промијењена. Нијесам срећан што овдје видим људе који се боре непрекидно двије деценије, а видим и њихову дјецу и унучад. Видим да је то борба непрестана и да неће скоро стати и то само зог тога што су нас научили да је наш задатак да се гонимо, а није. Наш задатак је да се разумијемо и никада нећу заборавити ону мисао патријарха Павла, посебно када нам је тешко, да увијек будемо људи, а никада нељуди, поручио је Даниловић.

Он  се обратио и колегама из опозиције, али и из власти, и подсјетио их да представљају један мали и напаћени народ.

Драги пријатељи посланици из опозиије ваш задатак је да браните достојанство парламента, али и достојанство људи који су вас гласали. Ми нијесмо изнад закона и сви ми можемо да будемо у затвору уколико смо то заслужили. Али, уколико смо посланици нијесмо звијери и иако су нам рекли да смо сви исти, управо опозициони посланици треба да се овдје појаве и покажу да нијесмо сви исти. Обавеза посланика је да брани онога који ге је гласао, али и онога ко га није гласао. Он мора да брани устав, слободу и част Црне Горе. Колеге посланици сваки изговор у овој ситуацоји је лош, јер ми нијесмо пакети или криминалци, него смо слободни људи. Нико нема право да отима посланика, ма колико му се не допадао и ма колико тешке ријечи говорио. Нико нема право да од посланика унапријед прави роба. Можете да ућуткате огромну већину вас, а жао ми је што видим да су многи ућуткани, али једнога дана ће проговорити они од којих се то најмање очекује, рекао је Даниловић.

Даниловић је опоменуо и људе из власти. Они не смију да организју лов на слободне људе, а колективно зло мора престати.

Већ сјутра како ви судите судиће неко други, по оној народној и божјој „како ловите таквога ће и бити лова“ и „како судите тако ће вам се судити“. Немојте то никада да заборавите и ја вас позивам да престанете са ловом на људе и на посланике и то само зато што су спремни да вам кажу оно што вам други прећуткују. Можда су теже ријечи оне неизговорене и немојте да се понесете у овом добру, јер ово није добро, ово је колективно зло које мора престати. Ми из Ујдињене ЦГ, док буде једног од нас, даваћемо подршку свима онима којима је отето неко право. На муци се познају јунаци и правда и уз вас смо све док не побиједи правда, закључио је Даниловић.

Милутин Ђуканович је саопшптио да борба за слободу Медојевића и кнежевића превазилази политику.

-Ти људи су у затвору на правди Бога. Борити се за демократију и правду значи борити се за божје законе, а уколико изгубимо слободу и демократију изгубићемо и хљеб. Небојша Медојевић и Милан Кнежевић нијесу одбили да свједоче, они су јасно рекли што знају и то ће увијек поновити. Па чему даље тиранија? Због милијарде евра се не затварају љуи, а затварају због свједочења!Ми смо спремни да овдје останемо док Медојевић и Кнежевић не буду слободни грађани.  Имаћемо и још акција, попут жутих прслука и обиласка кућа појединих министара и судија, рекао је Ђукановић.

На вечерашњем протесту говорили су и представници синдиката Радоја Дакића, Покрета „Слобода народу“ и мајки Црне Горе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here