Naslovna Ruski Pogled Na otvaranju „Balkanskog mosta“ u gradu Voronjež razmatralo se o pitanjima rusko-srpskih...

Na otvaranju „Balkanskog mosta“ u gradu Voronjež razmatralo se o pitanjima rusko-srpskih odnosa

0
Voronjež
„Balkanski most“, Voronjež, foto: Srpska istorija

U okviru projekta „Balkanski most – Voronjež 2019“, u muzeju Voronješkog državnog univerziteta, 20. februara je održana konferencija na temu „Aktuelni problemi rusko-srpske saradnje: iskustva i perspektive“.

Organizator je bio  centar za međunarodnu saradnju. „Rusko-srpski dijalog“.

Pozdravnim govorom događaj je svečano otvorio rektor Voronješkog državnog univerziteta Dmitrij Endovickij, ističući važnost ovakvih događaja i apsolutni značaj rusko-srpskih odnosa.

W3Schools

Sam okrugli sto  pokazao se kao zaista internacionalan. U okviru svoje prezentacije, šef beogradske asocijacije „Slavjanoserbija“ Olga Milunović, govorila je o nedavnim projektima vezanim za razvoj teritorije Slavjanoserbije u Luganskoj regiji i uspostavljanje kulturnih i istorijskih veza među narodima.

Na okrugli sto pozvani su stručnjaci sa federalnog nivoa. Tako je Aleksandar Muravjev, šef rusko-srpskog kluba škole br. 11 iz grada Šuja (Ivanovska oblast), izložio osnovne principe i pristupe formiranju rusko-srpskih odnosa u oblasti obrazovanja i učenja stranih jezika. Naglasio je da već dugo vremena postoji zajednička praksa u okviru kluba grada Šuja koja se realizuje kroz komunikaciju između školske dece iz Rusije i predstavnika škole „Bubanjski heroji“ (Niš, Srbija).

Filip Kudrjašov iz Moskve, direktor festivala „Snažni duhom“ (Srbija), podelio je svoje desetogodišnje iskustvo u komunikaciji sa srpskim partnerima, organizujući zajedničke festivale i forume, a takođe pozvao i na srpske događaje – filmski festival „Snažni Duhom“ i festival animiranih filmova „Priče iz našeg detinjstva“.

Julija Sopilnjak, šef srpske onlajn škole serblang.ru (Krasnodar), svojim izlaganjem „Zašto Rusi uče srpski i srpski ruski?“ prikazala je različite motive za učenje stranih jezika (posebno srpskog i ruskog) i predstavila zajednički jezički projekat  sa novinama „Dijalog“.

Stanovnici Voronježa takođe su govorili na okruglom stolu. Dmitrij Djakov, direktor Izdavačkog centra Voronješkog državnog univerziteta, u okviru izlaganja „Književnost, pobeda u ratu: istorija zajedničkog projekta izdavanja Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i izdavačke kuće VDU“, govorio je o iskustvima objavljivanja srpske književnosti na ruskom jeziku u okviru odnosa sa srpskim partnerima, i naglasio veliki čitalački interes za knjigu „Epitaf rata: Antologija srpske vojne priče“.

Natalia Strutinskaja, šefica poslovne turističke agencije „Rogneda“, pozvala je na putovanje u  Srbiju na Međunarodni filmski festival „Snažni duhom“  u Kruševcu, u okviru zajedničkog projekta turističke agencije koju predstavlja i Rusko-srpskog dijaloškog centra. U svom kraćem izlaganju Sergej Bahtin, organizator rukometnog festivala 2020. godine, u kojem će učestvovati mladi rukometaši iz Rusije i balkanskih zemalja, istakao je i značaj ovog takmičenja za  izgradnju rusko-balkanskog sportskog dijaloga.

Šef Centra za međunarodnu saradnju rusko-srpskog dijaloga, Jevgenij Osenkov, naglasio je konstantnu aktivnost komunikacijske platforme za interakciju između ruskog i srpskog naroda, i njen dalji rast što je i suština postojanja Centra rusko-srpskog dijaloga. Nakon što je predstavio rezultate iz 2018. godine, Jevgenij je govorio o prioritetnim planovima za najbližu budućnost.

Na kraju okruglog stola učesnicima se obratio Vladimir Ivanov, član Saveta „Skupštine naroda Rusije“, sa tezom o važnosti projekata poput Balkanskog mosta za sprečavanje ekstremizma i ksenofobije uopšte, i posebno za jačanje rusko-srpskih odnosa. Vladimir Anatolijevič, takođe,  podsetio je da će sredinom maja u Voronježu biti održan forum o međuetničkim odnosima u regionima Ruske Federacije.

“Balkanski most-2019” je projekat Rusko-srpskog dijaloga – nezavisne nekomercijalnae organizacije Centra za međunarodnu saradnju, koji organizuje seriju događaja u cilju interakcije ruskog i srpskog naroda. Pored poslovnih događaja, stanovnici Voronježa čekaju i društvenu igru o Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije, otvaranje izložbe balkanskih fotografija, kulturno-gastronomski događaj i zajedničko gledanje filma „Srbija – iskustvo ljubavi.

Izvor: Srpska istorija

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here