Насловна Поглед На данашњи дан 1903. убијени краљ Александар Обреновић и краљица Драга Машин

На данашњи дан 1903. убијени краљ Александар Обреновић и краљица Драга Машин

0
ubijeni
Краљ Александар Обреновић и краљица Драга Машин

На данашњи дан, 11. јуна 1903. године група официра под вођством Драгутина Димитријевића Аписа убила је краља Александра Обреновића и краљицу Драгу Машин.

На српски престо вратила се династија Карађорђевић, краљ Србије постао је Петар I Карађорђевић.

Одређени завјереници из унутрашњости стигли су у Београд уочи тог дана, под разним изговорима. Са својим београдским друговима су, подијељени у пет група, провели до поноћи у кафанама по вароши, а затим су се сви нашли у Официрском дому одакле је капетан Драгутин Димитријевић Апис, један од вођа завјере, командовао полазак у двор.

W3Schools

Гардијски поручник Петар Живковић је отворио завjереницима дворска врата. Врата краљевих одаја била су разбијена динамитом, али у кревету није било никог. Тражење краљевског пара је безуспјешно трајало близу два сата.

За то вријеме погинули су капетан Јован Миљковић, краљев ордонанс и пуковник Михајло Наумовић, ађутант, који је био упућен у завјеру. Рањен је био и Апис. Он је видио како неко бјежи низ степенице у двориште и учинило му се да је то краљ, па је потрчао за њим, али га је доље сачекао један гардиста и тешко га ранио са три метка у груди. У тим тренуцима, завјереници су сматрали да је завјера пропала, Апис је лежао рањен у сутерену, а краља и краљице једноставно није било.

Скривену локацију на којој су се крили последњи Обреновићи открио је први краљев ађутант, генерал Лаза Петровић који је заробљен чим су завјереници ушли у двор. Он је, према овој верзији, имао рок од десет минута да каже гдје су краљ и краљица, иначе ће бити убијен. Не постоје историјски подаци који би потврдили да је он одао локацију у замјену за свој живот.

Александар и Драга су се, према једној верзији, крили иза огледала у краљевској спаваћој соби. Та мала просторија је служила за краљичину гардеробу, а ормари су затворили рупу у поду, која је била улаз у тајни пролаз. Према другој верзији, приликом поновне претраге краљевске спаваће собе, коњички поручник Вемић опазио је у зиду једно удубљење као за кључ од тајних врата. Краљ и краљица били су ту сакривени.

Како год било, по изласку из скровишта краљ и краљица су били убијени. На тај начин је са историјске позорнице нестала династија Обреновић.

Извор: Митрополија

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here