Насловна Друштво Муслимани у Беранама вјерују да им је гробље отето

Муслимани у Беранама вјерују да им је гробље отето

0
Фото Меџлис ИЗ Беране

Да гласине у Беранама брзо постану стварност, видјело се након последње седнице Скупштине општине, на којој је донијета Одлука о одржавању јавних гробаља, капела и сахрањивању на територији ове лакалне управе, којом је ЈП „Комунално“ повјерено да се осим о Српском православном гробљу, стара и о два гробља на којима се сахрањују грађани муслиманске вероисповести, пишу Новости.

На тој сједници СО Беране, донесена је срамна одлука о одузимању власништва над муслиманским гробљем Исламској заједници и давања у власништво Комуналном предузећу Беране – изјавио је предсједник Меџлиса Исламске заједнице у Беранама Рифат Личина, констатујући да су се таквом одлуком поновиле ружне ситуације из прошлости када су имовина ИЗ и њене светиње брутално одузимане и рушене. Ми у Исламској заједници Беране смо мислили да су ове авети прошлости далеко иза нас, али нас је одлука општинског парламента демантовала у томе. Посебно смо изненађени понашањем председника Општине Драгослава Шћекића. Он је најбоље знао сву ситуацију, обезбиједио наше присуство сједници, мада је знао да нас доводи пред свршен чин, а онда изашао из сале управо кад се расправљало о овој осетљивој тачки дневног реда.

Личина каже да ИЗ тражи од државе Црне Горе и комплетне црногорске јавности да заштите њихова права и најављује да ће, како каже, „о овом срамном чину СО Беране обавијестити и све међународне институције, амбасаде присутне у Црној Гори и Европску унију“.

W3Schools

Не бих да говорим о непримереном речнику Личине. Мислим да је то изјавио под притиском недобронамерних људи, познатих по сличним акцијама – каже Шћекић. – Локална управа има добру сарадњу са ИЗ, то су и они истицали и у сваком случају смо изненађени оваквом непримереном реакцијом. Истине ради – ја нити гласам у СО, нити сам предлагач Одлуке, која се темељи на закону, тако да би Личина од коалиције којој припада, која има власт у Црној Гори требало да тражи измену закона, који ћемо ми и тада поштовати. Све док важи овај закон, ми га се придржавамо.

Закон исти за све

– Закон о гробљима важи свуда на територији Црне Горе, па ће тако бити спровођен и у Беранама, свидело се то некоме или не. Политикантству нема места ни на гробљима ни у закону – каже директор ЈП Комунално, Саво Вучетић, који истиче да је Исламска заједница у Беранама, на „чудан начин“ успела да 2008. године упише муслиманско гробље на своје име, али да је то исправљено 2014. године.

Шћекић истиче да је коалиција „Здраво Беране“ бесплатно Исламској заједници уступила ексклузивну парцелу за ново муслиманско гробље!

– Не тражимо захвалност, али подсећамо и наглашавамо да ми сада морамо да експропришемо земљиште за ново православно гробље! Значи, морамо да дамо новац да би православци имали где да се сахрањују – каже Драгослав Шћекић, који је једини градоначелник у Црној Гори који заједно са ИЗ у Беранама приређује заједнички ифтар поводом месеца рамазана.

Извор: Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here