Насловна Руски Поглед Москва: Постоји ризик избијања нуклеарног рата чак и против воље његових актера

Москва: Постоји ризик избијања нуклеарног рата чак и против воље његових актера

0
Сергеј Рјабков

Замјеник министра иностраних послова Русије – Сергеј Рјабков – оцијенио је да у данашњем свијету постоји ризик избијања нуклеарног рата.

Тај ризик је додатно објаснио овако:

„Ситуација у сфери стратешке стабилности и даље се погоршава. То је чињеница која се не може оспорити. Ризици се повећавају. Постоји ризик да дође до нуклеарног рата чак и без намјере његових могућих учесника да га отпочну“.

W3Schools

Рјабков је прецизирао да се ситуација нарочито погоршавала током ове године:

„Дејства наших колега на Западу постала су емотивнија, повремено и веома агресивна. Блокирају се канали за дијалог и расклимава архитектура контроле наоружавања“.

Рјабков је нагласио да је Москва спремна за отпочињање преговора о стратешкој стабилности и да рачуна на такву спремност САД, наводе Факти.орг.

Посебно је указао да Сједињене Државе своје полигоне одржавају у стању приправности за обнављање нуклеарних проба.

Рјабков није коментарисао изјаву помоћника начелника штаба британске ратне авијације Џулијана Бола да Лондон мора хитно имати одговор на најопаснија руска оружја – ракетне зенитне системе С-400, обалске ракетне системе „Бастион-П“ и оперативно-тактички систем „Искандер“.

Рјабков није, али јесте московски војни експерт Јуриј Кнутов:

„Бол је за опасност по Британију прогласио одбрамбено наоружање Русије, а то значи да се Велика Британија и НАТО спремају за рат. Лондон ће вјероватно почети да купује најновије америчко офанзивно оружје, а вјероватно ће се – ако Британија остане у НАТО – укључити у рад на европском ловцу шесте генерације који је поверен Аирбус и француској компанији Дассаулт“.

Кнутов упозорава: „Фактички се више не ради о трци у наоружању већ о припремама за рат. А то је крајње опасно“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here