Naslovna Ruski Pogled Moskva: Osuđujemo napade na tankere u Omanskom zalivu ko god da stoji...

Moskva: Osuđujemo napade na tankere u Omanskom zalivu ko god da stoji iza njih

0

Moskva odlučno osuđuje napade na tankere u Omanskom zalivu, nezavisno od toga ko je ih je organizovao, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Odlučno osuđujemo napade koji su se dogodili, ko god da stoji iza njihove organizacije“, navedeno je u saopštenju.

Moskva je pozvala sve međunarodne aktere da se suzdrže od brzopletih zaključaka o napadima na tankere i da sačekaju da se okonča istraga.

W3Schools

Smatramo da je neophodno suzdržati se od brzopletih zaključaka. Optuživati bilo koga da je umješan u te incidente prije završetka pažljive i nepristrasne međunarodne istrage je nedopustivo“, naglasilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Moskva zahvalna Teheranu za pomoć u spasavanju ruskih mornara s jednog od tankera. Ministarstvo je dodalo da su svi mornari uspješno evakuisani s broda zahvaćenog požarom i da su upućeni u luku Džask.

Prethodno je predsjednik SAD Donald Tramp optužio Iran da stoji iza napada na naftne tankere u Omanskom zalivu, dok je šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif izjavio da su takve optužbe neosnovane, prenosi Sputnjik.

Armija Irana je saopštila da je uputila grupu vojnika s jednog broda i jednog helikoptera na mjesto gdje su napadnuta dva tankera u Omanskom zalivu radi spasavanja i pružanja pomoći povređenima.

Iranski i arapski mediji su 13. juna saopštili da su u Omanskom zalivu napadnuta dva naftna tankera. Prema nekim informacijama, riječ je o napadu torpedima, zbog čega je na tankerima došlo do eksplozija i požara. Svi članovi napadnutih brodova evakuisani su na teritoriju Irana. Prema riječima vlasnika jednog od tankera, na palubi jednog od brodova bilo je 11 Rusa, a niko od njih nije povređen.

Zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov je izjavio da Rusija upozorava da niko ne pokušava da optuži Iran za taj incident i pozvao da se on ne koristi za povećanje napetosti u regionu.

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here