Насловна Руски Поглед Москва: Осуђујемо нападе на танкере у Оманском заливу ко год да стоји...

Москва: Осуђујемо нападе на танкере у Оманском заливу ко год да стоји иза њих

0

Москва одлучно осуђује нападе на танкере у Оманском заливу, независно од тога ко је их је организовао, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

Одлучно осуђујемо нападе који су се догодили, ко год да стоји иза њихове организације“, наведено је у саопштењу.

Москва је позвала све међународне актере да се суздрже од брзоплетих закључака о нападима на танкере и да сачекају да се оконча истрага.

W3Schools

Сматрамо да је неопходно суздржати се од брзоплетих закључака. Оптуживати било кога да је умјешан у те инциденте прије завршетка пажљиве и непристрасне међународне истраге је недопустиво“, нагласило је Министарство иностраних послова Русије у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је Москва захвална Техерану за помоћ у спасавању руских морнара с једног од танкера. Министарство је додало да су сви морнари успјешно евакуисани с брода захваћеног пожаром и да су упућени у луку Џаск.

Претходно је предсједник САД Доналд Трамп оптужио Иран да стоји иза напада на нафтне танкере у Оманском заливу, док је шеф иранске дипломатије Мохамед Џавад Зариф изјавио да су такве оптужбе неосноване, преноси Спутњик.

Армија Ирана је саопштила да је упутила групу војника с једног брода и једног хеликоптера на мјесто гдје су нападнута два танкера у Оманском заливу ради спасавања и пружања помоћи повређенима.

Ирански и арапски медији су 13. јуна саопштили да су у Оманском заливу нападнута два нафтна танкера. Према неким информацијама, ријеч је о нападу торпедима, због чега је на танкерима дошло до експлозија и пожара. Сви чланови нападнутих бродова евакуисани су на територију Ирана. Према ријечима власника једног од танкера, на палуби једног од бродова било је 11 Руса, а нико од њих није повређен.

Замјеник шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков је изјавио да Русија упозорава да нико не покушава да оптужи Иран за тај инцидент и позвао да се он не користи за повећање напетости у региону.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here