Насловна Политика Монтенегро мимо свијета: Чак и у Албанији протестују студенти и професори

Монтенегро мимо свијета: Чак и у Албанији протестују студенти и професори

0
Протести студената у Албанији. Фото: Фејсбук

Хиљаде студената и ученика и данас су изашли на улице у више албанских градова протестујући против високих школарина и лоших услова учења и студирања. Влади су дали ултиматум да данас до 16 сати смањи те трошкове или ће у противном протести бити радикализовани.

Њима су се данас придружили и професори, преносе албански електронски медији.

Иако су већ почеле и пријетње организаторима протеста да ће трпети последице уколико се не склоне са улица, протести су у Тирани достигли врхунац.

Протести студената у Албанији. Фото: Фејсбук

„Имаш рок до 16 часова“, поручили су демонстранти премијеру Албаније Едију Рами.

„На улицама је хиљаде младих људи. Нема те партије која може окупити људе као што могу студенти и професори“, закључили су албански медији.

Протести студената у Албанији. Фото: Фејсбук

За то вријеме у Црној Гори слаб је одзив када је у питању протестовање за основна људска права. Нико се није гласнуо када је Скупштина недавно изгласала измјене закона о експропријацији којим је предвиђено да држава може по хитном поступку одузети приватну имовину и ући у њен посјед уз исплату накнаде за коју Владина комисија одреди да је правична.

Мајке са троје и више дјеце које протестују за враћање надокнада имају слабу подршку како од самих мајки, тако и од дјеце. Исто је и са радницима затворених фабрика који траже своје заостале исплате.

Протести студената у Албанији. Фото: Фејсбук

Млади људи увијек су били доносиоци промјена. Но питање је да ли то можемо очекивати од наших студената који не знају за Тринаестојулски устанак, Шумарице, или Љуба Чупића, а Секулу Дрљевића, тако су барем потврдиле анкете, већина њих сматра антифаашистом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here