Насловна Политика Могуће посљедице одлуке шкотског суда да је Џонсонова суспензија парламента нелегална

Могуће посљедице одлуке шкотског суда да је Џонсонова суспензија парламента нелегална

0
Борис Џонсон

Шкотски суд пресудио је јуче да је одлука британског премијера Бориса Џонсона да суспендује рад Парламента пред Брегзит била незаконит покушај избјегавања демократског надзора.

Судска одлука донијета је након што је више од 70 опозиционих посланика оспорило владину одлуку да суспендује парламент до 14. октобра.

Прошле недјеље је суд у Единбургу одбацио оспоравање опозиције, рекавши да је то ствар политичара, а не судова, али је тај став промијенио након жалби.

W3Schools

Побуњени чланови владајућих конзервативаца удружили су се са опозицијом усвојивши закон којим се налаже влади да тражи тромјесечно одлагање Брегзита уколико не буде споразума до краја октобра. Они су одбацили и Џонсонов позив на ванредне изборе, подсјећа Блиц.

Удруживање посланика дошло је након што је Џонсон суспендовао рад парламента на пет недјеља како посланици не би имали времена да спријече излазак земље из ЕУ заказан за 31. октобар.

Одлука шкотског суда продубила је већ постојећу кризу око Брегзита.

Шкотске судије рекле су да је „једини закључак који је могао да се донесе јесте да влада и премијер желе да ограниче парламент“. Они су пресудили да је суспензија „ништавна и без икаквог учинка“, али су ствар упутили Врховном суду на рјешавање. Саслушање би требало да почне у уторак.

Шта пресуда значи

У смислу непосредног правног дејства, врло мало. Моћ да опозове суспензију парламента има само Џонсон, а он ће сачекати одлуку Врховног суда, највишег правног тијела у Великој Британији. Али је случај без преседана да суд прогласи нелегалним поступак премијера и краљице, која је морала да одобри његов захтев за суспентију.

У том смислу пресуда је права политичка бомба и опозиција је одмах позвала Џонсона да поднесе оставку.

Влада је одмах рекла да је разочарана том одлуком и да ће се жалити.

Шта ће се даље десити

Ако се и Врховни суд окрене против владе, негативни ефекти биће жестоки. Џонсон не би трпио законске санкције, али би био оптужен за незаконито дјеловање и био би под великим притиском политичких противника, наводи Блиц.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here