Насловна Издвојено Мировић: Да сам криминалац одмах би ме пустили у Црну Гору (ВИДЕО)

Мировић: Да сам криминалац одмах би ме пустили у Црну Гору (ВИДЕО)

0
dejan mirović, da
Дејан Мировић

Универзитетски професор Дејан Мировић, којем је забрањен улазак у Црну Гору, казао је да није превише изненађен понашањем црногорског режима, који, како додаје, „ноћу хапси и одводи у затвор“ своје посланике, у конкретном случају, Небојшу Медојевића.

Подсјећамо, Мировић је прије неколико дана спријечен да уђе у Црну Гору, иако се радило о приватној посјети, односно намјери да обиће родну кућу у Улцињу.

Ја немам ниједну кривичну пријаву у животу, тако да то довољно говори колику опасност представљам за Црну Гору. Друго, никада нијесам негирао црногорску државност, нити сам позивао на насиље, уставни поредак. Мој гријех је што сам критиковао везе режима у Подгорици и одређених кругова власти у Београду“, казао је Мировић гостујући на Хепи телевизији.

Иронично је додао да су црногорске власти у његовој посјети мајци, која је „спремила ручак“, видјели опасност по државност Црне Горе.

Тамо ми живи брат, производи маслиново уље, па је то све сигурно угрозило Црну Гору која је чланица НАТО савеза“, каже он.

Наглашавајући да је Црна Гора чланица Уједињених нација, онда мора да зна за правило Међународног права о реципроцитету.

Наша држава, Србија није предузела ништа да заштити наша људска права, без обзира да ли сте гласали за власт или не. На граничном прелазу су се скоро сат времена консултовали са Подгорицом, што показује да је, ипак, одлука о забрани уласка политичке природе. Да сам имао било какво криминално или кривично дјело они би ме одмах вратили“, истиче Мировић.

На питање новинара да ли зна да је прихватањем држављанства Србије добио статус да мора да поштује законе Црне Горе који се односе на странце, Мировић каже:

„У Закону о странцима, Члан 8, се каже, да онај ко буде изругивао симболе Црне Горе или саму државу може му бити забрањен улаз. Симболи Црне Горе су застава, химна и грб. Држава је нешто друго од режима. Проблем је што је режим у Подгорици у некој врсти делиријума и у тој хистерији је умислио да су држава и режим исто. То није исто. Режим се мијења, држава остаје.“

Коментаришући забрану уласка у Црну Гору, осталим академцима, Мировић је казао да је то апсурдно и срамно.

„Овдје има много поштетних људи из Црне Горе, али има и оних који воде нелагалне бизнисе и повезаност са црногорским режимом од Златобора, Новог Сада, Београда који су на једној ивици закона, за разлику од нас четворице академика којима је забрањен улазак“, каже Мировић.

Бећковић, додаје он,  који је жива легенда, затим, два угладна историчара, просто је смијешно да ми угрожавамо безбједност Црне Горе.

Он је прокоментарисао и хапшење посланика Демократског фронта Небојше Медојевића, додајући да такав случај до сада није сретао у својој правној каријери.

Видио сам како је тај режим ухапсио Небојшу Медојевића, којем није скинут имунитет, није притворен, кривично гоњен, већ су употријебили неко оправдање, које ја нијесам видио у својој правној каријери. Ако су они спремни да без скидања имунитета хапсе своје посланике, ја сам онда и добро прошао“, оцјењује Мировић.

На питање да ли Србија и даље има ту спону са Црном Гором да треба да брани људска права, у овом случају права Медојевића, он каже да има.

Као правник мислим да треба бранити и либерале, и оне друге. И Србија има права да се брани људска права свих, па и Медојевића. Ја се не слажем са Медојевићем, али се слажем да му треба бранити људска права“, казао је Мировић.

На крају је дода, да је ангажовао најбољег адвоката у Београд, те да ће он ријешити дилеме, да ли је имао право на слободу изражавања, да ли имам права да се обрати Суду за људска права,.

Па ћемо да видимо да ли постоје људска права за Србе уопште, а ја мислим да постоје“, закључио је Мировић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here