Насловна Издвојено Медо са пуним једрима

Медо са пуним једрима

0
Бећир Вуковић

Пише: Бећир Вуковић

Из Спушког затвора, Медо ће допловити са пуним једрима. Какво ће то бити искрцавање. На обали слободе чекаће га хиљаде и хиљаде у жутим прслуцима.

Медо је и отпловио у Спуж под пуним једрима, само што то полиција није видјела, зато што је био мрак. Није видјела ни од сопственог мрака – нити је рачунала на вјетар.

Скупштина је заробљена, Скупштина је претворена у чекаоницу Спушког затвора. (Императори су је претварали и у коњушницу). Добро, није баш ни типична чекаоница, са пољским креветом на расклапање. Није, ни инспиративна, и тешко ће Милан ондје написати који стих.

Сада се политички живот недођије одвија на релацији Скупштина – Спуж. С – С. Саобраћају марице са решеткама на прозорима. Скупштина никад није била на нижој тачки. Тренутно је испод најдоње црте. Колико је држава независна, толико је и парламент независан. А, онда, судови, и редом… Овдје, то су пусти снови:рибарчета сан, на Морачи.

Затварање посланика је затварање ријечи, затварање мишљења, ријечју – затварање јавности. Коначно, то је и морао дочекати корумпирани парламент. Умјесто да су ти типови у Спужу, они су амбасадори у Пекингу. Нећемо, ваљда, дочекати сјећаља из Кине.

Медо има све информације. Јуче је из суднице поручио, да би (неко!), требало да обрати пажњу на Шћепана Пажина. Добро сте прочитали: Шћепан Пажин. Можда ће, колико сјутра, Шћепан Пажин покуцати на (нечија!) врата: куц, куц, куц… (Алузија се не може сакрити – сваки Шћепан вас води до Лажног Шћепана Малог). Куц, куц… Шћепан је наш Куртз.

Основни знак Европе био је парламентаризам. Лондон не постоји без Парламента на Темзи. Имали ли више европског парламентаризма? Револуционари у жутим прслуцима кажу да нема, да је све прогутала корупција.Укуцајте: Жан Клод Јункер, и добићете – клок, клок, клок, добићете типа који не умије, тачније, не може да потрефи ни огромну салу, а некмоли отворена врата. Помешао вискиће и пивчуге, па забетонирао. То је слика европског бирократе.Прича се, кад је био гост код нас, да су га на смјену, на леђима, носили са Марезе.

У недељу која прва дође, мрак испред Скупштине – разбиће жути прслуци. Хиљаде флуросцентних прслука засијаће испред Скупштине. (Надати се, неће ометати авио саобраћај).

Некада, Европом је кружио баук комунизма, сада кружи баук жутог прслука. Можда, ови модни детаљчићи стигли из Париза у Подгорицу, нису по укусу врховнице Веснице Меденице. Испаде, и да се римује. Шта да радим: нијесам ја римовао – римовало се само. Рачунам, Брђанке воле римоване ствари, па неће замјерити на оваквој коресподенцији.

Лажни лидери у региону, хапсе лидере опозиције. То је једначина без иједне непознате.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here