Насловна Друштво Матовић: Ћирилица као субверзија дукљанског пројекта

Матовић: Ћирилица као субверзија дукљанског пројекта

0
Веселин Матовић

Актуелна власт промјеном наставних језичких програма прогласила је ћирилицу субверзивним и сумњивим писмом која угрожава дукљанско-монтенегрински образовни програм. То је само једна од етапа проглашења црногорског латиничног језика као екслузивног државног писма и његовог издвајања из свеправославног и српског духовног круга којему је до сада Црна Гора припадала, један је од закључака предавања Веселина Матовића, наставника српског језика и публицисте, одржаном у „Српској кући“ на тему „Статус српског језика и ћирилице у образовном систему у Црној Гори“. Предавање је организовао Српски национални савјет и Информативни центар „Свети Сава“.

Матовић је нагласио да актуелна власт већ годинама крши законе које је сама донијела, јер у настави користе уџбенике искључиво за црногорски језик, иако по је по закону његово име другачије и садржи поред црногорског, српско, хрватско, бошњачко и албанско име.

То не смета не само садашњој власти, него ни опозицији, а ни медијима, који не указују довољно на ово непоштовање закона. Штавише, програм за овај предмет је умногоме и преписан из хрватског образовног система, а иако је прије неколико година откривено да је он преписан он се и даље примјењује у школама. Можете онда замислити какви ће бити ђаци када уче од наставника и просвјетних власти које су откривене у преписивању– примјетио је Матовић.

W3Schools

По његовим ријечима у настави црногорског језика из програма су избачени писци који су имали велики утицај на духовност у Црној гори, а на њихово мјесто су уведени књижевници о “ којима ни у сопственој кући не знају да су писци“.

Ова власт је на обиљежавању 100 година од пубуне учитеља из Бјелопавлића који нијесу пристали да предају по окупаторском програму без ћирилице, своје грађане частила свједочанствима и дипломама на на латиници. Само они који су то сами тражили добили су и документа на ћирилици што је очигледно кршење закона о равноправности два писма. Уведене су и одјељенске књиге умјесто некадашњих дневника и у њима се ђаци више не уписују по азбучном, него абецедном реду. Све је то смишљено како би се наметнуло младим генерацијама да црногорски језик пишу искљичиво на латиници, док је ћирилица остављена Србима. Све то се спроводи пред око 8000 наставника који против тога не дижу глас, закључио је Матовић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here