Naslovna Izdvojeno Marš dukljanskih besmrtnika i Markanove istorijske fantazmogorije

Marš dukljanskih besmrtnika i Markanove istorijske fantazmogorije

0
Miomir Marković Markan

Piše: Dragutin Dimitrijević Apis

Konačno je došao i taj dan. Na radost i udivlenije Dukljana svih provinijencija, i nacionalnih i građanskih, i evropejskih i unitarnih, i federalista i dojučerašnjih Srba koji su prelomili u mozgu, DPS proslavlja Dan državnosti „velikim crnogorskim maršom“.

Osnivač i jedini član „Evropskog pokreta prava“, kontroverzni biznismen iz devedestih koji je nacionalnu evoluciju kalio u domaćim kazneno – popravnim ustanovama, napravio je uspjeh vrijedan divljenja, na kome možemo samo da mu zavidimo.

W3Schools

Dukljanskom ludilu dao je kolorit i formu, usmjerio autošovinizam i bolesnu patologiju i osmislio program koji je ravan scenariju filma „Let iznad kukavičijeg gnijezda“. Marš od obeliska u Bajicama (Obelisk organizator piše velikim slovom, vjerovatno ga miješajući sa najboljim prijateljem Asteriksa), polaganje vijenaca, padobranci Aero kluba „Špiro Mugoša“ sa „gaeutušama“ u nedostatku vojnih, slike predaka „patrijota“, cetinjska lokalna uprava i Generalštab slavne crnogorske NATO vojske koja tek što se vratila sa obuke na poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju. Šta reći nego glasno i iskreno uzviknuti – bravo Markane, alal ti Mirashov blagoslov i bajanje!

Jeste da je i ova lucidna ideja kao i sve dukljanske manifestacije čist amaterizam i goli falsifikat, ali se mora priznati da će srca publike sa zvanično izmjerenim koeficijentom 86 (od strane američkih partnera) biti razgaljena i svima će biti suza u oku. Dukljanska varijanta „marša besmrtnog puka“ sa učesnicima koji će nositi slike partizana i komita protiv čije su se ideologije isti ti partizani 13. jula digli na ustanak, je sasvim očekivana metastaza dukljanske državotvorne pameti.

Ipak, kompletan utisak donekle kvari neiskrenost, jer je očigledno da Markan nacionale koji se kako vidimo sa svojim evropskim pokretom od jednog člana uključuje i u predpopisni obračun sa Srbima, slavi u stvari Petrovdan, a ne 13.jul 1941. godine. Vjerujem da će učesnici tu njegovu nedosljednost ispraviti pa će pored slika partizana i komita, nositi i fotografije stvarnih začetnika dukljanske ideologije Musolinija, grofa Ćana, Pircija Birolija i autora aktuelne himne dr Sekule Drljevića koji je inače karijeru završio kao ministar Anta Pavelića.

Pored himne ustaškog ministra red bi bio i da se sa razglasa pusti omiljena Musolinijeva „Đovineca“ i eto pravog ugođaja za Cetinjane. Sreća je da su državni simboli i himna potpuno isti kao Petrovdana 1941. na Cetinju. Ko kaže da vremeplov nije izmišljen. Partizani sa slika ispod zelenih „gaetuša“ čije fotografije nose potomci onih koji su nosili „puške prekomorske“ vjerovatno će se malo vrpoljiti u grobovima, ali će to biti njihov doprinos ovome svetom činu koji treba da stavi tačku na priče o crnogorskoj državnosti.

Drugi dio marša vjerovatno će biti usiljen, jer će Markan finansirati vola na ražnju, što je dio uobičajenog kolorita DrPS i dukljanskih „partijota“ kada je junačko Cetinje u pitanju. Istovremeno će podizanje kondicije učesnicima dobro doći za sledeći juriš na Cetinjski manastir kada Don Mikele progura zakon svih zakona u Skupštini. Obzirom da legendarni Markan u svemu ne izbjegava da gaji preduzetnički duh, logično je da mu Prijestonica Cetinje izađe u susret i sa njim potpiše ugovor o izgradnji Spomen doma na Čevu u susret „Centralnoj proslavi Leta iznad kukavičijeg gnijezda“ sledeće godine.

I ko može sada kritikovati vladu dukljanskog državnog provizorijuma koja je odlučila da srednjoškolcima ukine istoriju i geografiju. Kako bi rekao Don Mikele između dvije crte, istorija je balast koja nas neumitno vodi balkanskim stranputicama. Bolje je da se djeca opuste uz Markanove istorijske rijalitije, nego da uče o 13. julu, ustanicima, njihovim ciljevima i razlozima zbog čega su tadašnje Markanove i Miraševe ideološke prethodnike puškama iz Crne Gore istjerali.

Pročitajte još:

Čedomir „akademik“ Drašković: Njegoš nije volio Srbe i Srbiju, samo Turke i Tursku

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here