Насловна Издвојено МАНС: Кривична пријава против функционера ДПС због продаје земљишта Челебићу

МАНС: Кривична пријава против функционера ДПС због продаје земљишта Челебићу

0
Томо Челебић и Бранимир Гвозденовић

Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) је данас Врховном државном тужилаштву Црне Горе предала кривичну пријаву против Блажа Шарановића, директора Управе за имовину, Драгана Ковачевића, Славка Симовића и Зорана Сенића, чланова Државне комисије за процјену непокретности и НН лица – функционера извршне власти, а све због сумње у злоупотребу службеног положаја при продаји државног земљишта на брду Михиња компанији „Челебић“.

Постоји сумња да су пријављени као саизвршиоци на организован начин располагали државном имовином супротно закону и компанији „Челебић“ омогућили стицање својине на преко 165 хиљада квадрата грађевинског земљишта у државном власништву, без расписаног тендера, и по цијени која је била вишеструко нижа од тржишне, на тај начин држави причинивши штету, а компанији „Челебић“ прибављање противправне имовинске користи„, наводе из МАНС-а.

Наиме, Истраживачки центар НВО МАНС прије неколико дана објавио је истраживачку причу у вези са размјеном некретнина између компанија „Челебић“ са једне, и Владе Црне Горе – Управе за имовину са друге стране.

W3Schools

„Договорена размјена подразумијевала је да компанија „Челебић“ држави Црној Гори уступи пет пословних простора у својој згради у близини Основног суда, све за потребе трајног смјештања Државног архива, а да заузврат добије 165 хиљада квадрата државног земљишта на брду Михиња, на излазу из Подгорице према Цетињу, уз доплату у износу од 150 хиљада евра. Ипак, прикупљена документација показује да је посао испланиран много раније. Односно, да је компанија „Челебић“ низом поступака и уз подршку државних органа прво успјела да препарцелише огромну државну имовину и подијели је на мање парцеле, које су потом смјештене у оквиру граница урбанистичких парцела заједно са земљиштем минорне површине у односу на државно, које је компанија „Челебић“ стицала у међувремену“, објашњавају из МАНС-а.

МАНС

Тада су се, сматрају у МАНС-у, стекли услови за примјену система докомплетирања урбанистичких парцела, што практично представља непосредну погодбу и продају без тендера.

„То је у овом случају био и јасан интерес компаније „Челебић“, с обзиром да је на тој локацији планирана изградња на десетине хиљада квадрата стамбеног простора, чијом продајом се отвара простор за остваривање значајног профита“, каже у МАНС-у.

Према њиховим ријечима, када је компанија у власништву бизнисмена Томислава Челебића држави понудила да откупи земљиште, путем јавног тендера или кроз поменути систем докомплетирања, Управа за имовину одлучила се на докомплетирање.

Иако се пракса по којој приватни власник мањег дијела земљишта у оквиру урбанистичке парцеле без јавног тендера откупљује већи дио државног земљишта, осим што осигурава мањи приход за државу, истовремено показала и као изузетно штетна по јавни интерес. Процјена вриједности државног земљишта коју су радили пријављени Ковачевић, Симовић и Сенић одрађена је уз занемаривање кључних чињеница, попут оне да се ради о урбанизованом земљишту, што значи да Главни град Подгорица има обавезу да исто комунално опреми, али и да изгради саобраћајнице и обезбиједи прикључке за струју и воду„, оцјењују из МАНС-а.

Они сматрају да је поменута процјена спорна, из разлога што је вриједност земљишта у власништву државе процијењена у износу између пет и осам евра по метру квадратном, иако се цијена квадрата сличног земљишта на тржишту кретала око 40 евра, што је такође било у потпуности у интересу компаније „Челебић“.

„Све претходно наведено буди сумњу да се ради о унапријед договореним радњама пријављених којима је изигран закон и избјегнуто расписивање тендера за продају државне имовине, како би се непосредном погодбом омогућило компанији „Челебић“ да дође до вриједног грађевинског земљишта по цијенама које су знатно ниже од тржишне“, наводи се из МАНС-а.

Додају, да одржавних органа очекују да благовремено и на основу расположивих и јасних законских овлашћења утврди у којој мјери је оваквим поступањем оштећен јавни интерес.

„Да саслуша све пријављене, али и испита евентуални утицај одговорних лица компанија „Челебић” на пријављена и друга лица, која су доносила одуке на штету јавног интереса а у корист компаније „Челебић”, закључили су из МАНС-а.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here