Насловна Политика Лекић и Рудовић: Спријечити морално-правно самоубиство Црне Горе

Лекић и Рудовић: Спријечити морално-правно самоубиство Црне Горе

0
Миодраг Лекић

Посланици црногорског парламента, Миодраг Лекић и Неђељко Рудовић, оцијенили су да најновији скандал, који нажалост није неочекиван црногорској јавности, показује овог пута и материјално-визуелним путем, степен болести црногорског друштва под вођством тродеценијске владавине једне партије.

„Да би се спријечило морално-правно самоубиство земље, неопходно је да четири најодговорнија друштвена чиниоца донесу јасне одлуке којима преузимају одговорност за даље догађаје.

1. Владајућа странка је очигледним одуговлачењем а затим скандалозним садржајем, не случајно непотписаног саопштења, покушала да избјегне суочавање са својом одговорношћу, чак третирајући актера афере Стијеповића као нечијег школског друга, а не свог високог функционера. Посебно је скандалозно понашање предсједника ДПС-а Мила Ђукановића, који је централно прозван од свог пословног партнера, и који са својих умишљених висина у којима се очигледно осјећа да је ван правног поретка, није ни удостојио јавност било каквог објашњења.

Уколико у владајућој структури нама храбрости и снаге да се јавно однесе према овом, јавно офираном, скандалу, постепено се дистанцирајући од Стијеповића по моделу Маровића – остаје да се и Влада, која је по Уставу одговорна за стање у друштву, изјасни и такође преузме одговорност поводом мафијашког чина који је гледала цијела Црна Гора.

2. У демократски сређеној држави надлежни правосудни органи би одмах када је објављен снимак у којем бивши градоначелник Подгорице, бивши министар спорта, бивши министар просвјете и актуелни савјетник предсједника Ђукановића прима од Душка Кнежевића 100 хиљада еура, покренули истрагу, саслушали Стијеповића и црногорску јаавност обавијестили о законским процедурама које су били дужни да спроведу.

Готово је невјероватно да су оглашавање Тужилаштва претекли сам Стијеповић наводном спремношћу да свједочи пред њим, а да би у ствари потврдио оно што је 2017- демантовао.

Својеврстан скандал у скандалу стигао је од сина Врховног државног тужиоца, који је у тренутку мука Тужилаштва, исказао јасну подршку Стијеповићу и одао му својеврсно признање, све то уз симболе и у амбијенту ДПС-а.

Неђељко Рудовић

3. Европска унија, која се налази у уговорном односу са Црном Гором кроз процес интеграцја, такође треба да својим конкретним радњама преузме јавну одговорност поводом јавно офираног мафијашког чина у земљи коју оцјењује као лидера у интеграцијама. У противном ЕУ ризикује свој кредибилитет у домаћој јавности дефинитивно се показујући као организација примарно интересног, а не врједносног карактера.

4. И опозиционе снаге се налазе пред још једним искушењем и новим испитом зрелости да у овом деликатном тренутку земље се покажу као кредибилна алтернатива“.

Лекић и Рудовић посебно апострофирају чињеницу да је крајњи тренутак да се изађе из својеврсног стања замрзнутог конфликта у опозицији, и то не са већ виђеним парцијалним иницијативама медијског карактера, већ осмишљеним наступом, који би био плод истински заједничког договора и искључиво у интересу Црне Горе.

Сматрају да је неопходно да се као први и рационалан потез организује састанак опозиције која би се, без медијске спектакуларности, можда по први пут састала да демократски утврди стратегију односа према ситуацији која је очигледно дестабилизовала земљу.

„У том циљу дио посланичког клуба, конкретно посланици Миодраг Лекић и Неђељко Рудовић су спремни – како да се одазову том састанку у нечијој организацији, тако и да га сами организују, зависно од воље већине“, закључује се у саопштењу, које заједнички потписују Миодраг Лекић и Неђељко Рудовић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here