Naslovna Izdvojeno Lažna nauka lažne države Kosovo*: „Dečani su manastir pravoslavnih Albanaca“

Lažna nauka lažne države Kosovo*: „Dečani su manastir pravoslavnih Albanaca“

0
Visoki Dečani

Tri godine od odluke kosovskog* Ustavnog suda prema kojoj se srpskom manastiru Visoki Dečani priznaje pravo na zemlju površine 23 hektara, dečanska opština odbija da tu odluku primijeni.

S tim u vezi, iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić dao je izjavu Glasu Amerike, što je izazvalo reakciju dečanskog ogranka Udruženja kosovskih istoričara „Ali Hadri“, koji tvrde da je riječ o manastiru pravoslavnih Albanaca i da iguman Sava Janjić služi u albanskom pravoslavnom manastiru, koji su, kako kažu, „srpski okupatori uzurpirali još u srednjem vijeku“.

„Neistina je da manastir Dečani pripada srpskoj crkvi, već je to hram pravoslavnih Albanaca, koji je obnovljen na temeljima ilirskog hrama — Dardan, a manastir je sagradio Fra Vita Kuči, na zemlji Haka Kučija iz Dečana“, navodi se u reagovanju istoričara iz dečanskog ogranka udruženja „Ali Hadri“.

W3Schools

Manastir Dečani je, prema tvrdnjama, tokom, kako kažu, „oslobodilačkog rata na Kosovu igrao negativnu ulogu i izvodio antialbanske akcije“, prenio je Tanjug pisanje prištinske „Kohe“.

Oni su pozvali igumana Savu da „povuče“ svoje izjave i da se izvini za navodni genocid koji je, kako tvrde, „srpski narod počinio nad Albancima iz Dečana“.

iguman Sava Janjić
iguman Sava Janjić, Foto: TV Hram

Traže od Janjića i da povuče izjave jer destabilizuje bezbjednosnu situaciju u Dečanima tvrdnjom da preduzeća „Apiko“ i „Ilirija“ pripadaju manastiru, navodi Sputnjik.

„Podsjećamo Savu i njegove nadređene da nema Albanca koji će prenijeti imovinu i preduzeća ‘Apiko’ i ‘Ilirija’ u vlasništvo manastira Dečani, jer je za nas odluka Ustavnog suda Republike Kosovo iz 2016. godine neprihvatljiva i neprimjenjiva, s obzirom na to da je doneta na osnovu dokumenata iz perioda Miloševićevog režima“, navodi se u reagovanju dečanskog ogranka udruženja istoričara „Ali Hadri“.

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here