Насловна Издвојено Лажна наука лажне државе Косово*: „Дечани су манастир православних Албанаца“

Лажна наука лажне државе Косово*: „Дечани су манастир православних Албанаца“

0
Високи Дечани

Три године од одлуке косовског* Уставног суда према којој се српском манастиру Високи Дечани признаје право на земљу површине 23 хектара, дечанска општина одбија да ту одлуку примијени.

С тим у вези, игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић дао је изјаву Гласу Америке, што је изазвало реакцију дечанског огранка Удружења косовских историчара „Али Хадри“, који тврде да је ријеч о манастиру православних Албанаца и да игуман Сава Јањић служи у албанском православном манастиру, који су, како кажу, „српски окупатори узурпирали још у средњем вијеку“.

„Неистина је да манастир Дечани припада српској цркви, већ је то храм православних Албанаца, који је обновљен на темељима илирског храма — Дардан, а манастир је саградио Фра Вита Кучи, на земљи Хака Кучија из Дечана“, наводи се у реаговању историчара из дечанског огранка удружења „Али Хадри“.

W3Schools

Манастир Дечани је, према тврдњама, током, како кажу, „ослободилачког рата на Косову играо негативну улогу и изводио антиалбанске акције“, пренио је Танјуг писање приштинске „Кохе“.

Они су позвали игумана Саву да „повуче“ своје изјаве и да се извини за наводни геноцид који је, како тврде, „српски народ починио над Албанцима из Дечана“.

iguman Sava Janjić
игуман Сава Јањић, Фото: ТВ Храм

Траже од Јањића и да повуче изјаве јер дестабилизује безбједносну ситуацију у Дечанима тврдњом да предузећа „Апико“ и „Илирија“ припадају манастиру, наводи Спутњик.

„Подсјећамо Саву и његове надређене да нема Албанца који ће пренијети имовину и предузећа ‘Апико’ и ‘Илирија’ у власништво манастира Дечани, јер је за нас одлука Уставног суда Републике Косово из 2016. године неприхватљива и непримјењива, с обзиром на то да је донета на основу докумената из периода Милошевићевог режима“, наводи се у реаговању дечанског огранка удружења историчара „Али Хадри“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here