Насловна Политика Лалошевић: Вратимо се солидарности коју смо демонстрирали 1979. године

Лалошевић: Вратимо се солидарности коју смо демонстрирали 1979. године

0
Василије Лалошевић
Василије Лалошевић

Функционер Социјалистичке народне партије Василије Лалошевић, подсјетио је да је на данашњи дан, далеке 1979. године, катастрофални земљотрес јачине преко 9 степени Меркалијеве скале, са епицентром у мору, погодио  црногорско приморје.

Преко сто људи је изгубило живот, а у Бару највише, њих 48-оро. Било је на стотине повриједјених а хиљаде људи је остало без дома, хране, одјеће, воде. Стихија је на тренутак паралисала живот у цијелој држави. Земљотрес је направио праву пустош и уништено је све оно што је људска рука деценијама и вјековима стварала. Поједини приморски градови потпуно су промијенили свој изглед. Рушевине, патња, бол, плач, одјекивали су нашим приморјем, али наду и вјеру да се мора ићи напријед и да се последице стихије морају зауздати, ништа није могло зауставити. Врло брзо ту катастрофичну ситуацију, замијенила је људска солидарност, невјероватна енергија и занос да се стање мора довести макар приближно нормалном„, подсјећа Лалошевић.

Додаје, да достојанства, солидарности, дисциплине и одговорности, никада није мањкало људима са ових простора, али су ове врлине наших људи, тада дошле до пуног изражаја.

W3Schools

„Она велика земља, најљепша земља, сређена земља, СФР Југославија, демонстрирала је своју солидарност, моћ, организованост и знање и помоћ је почела да стиже. Живјело се и радило тада по принципу “сви за једног, а један за све” и уз такав начин живота, све се лакше могло пребродити. Људске животе и бол њихових најмилијих, нико није могао вратити, али је остало сјећање на братску љубав и солидарност, какве данас, у овим лудим временима, тешко можемо видјети и које младје генерације нису запамтиле“, рекао је Лалошевић.

Стога се данас, додаје он, са пијететом сјећамо жртава и свих дивних људи, ма од куда су долазили, који су притекли у помоћ.

Да садашње генерације запамте а да се ми сви, као друштво присјетимо оне Његошеве “у добру је лако добар бити, на муци се познају јунаци”. Црна Гора је сувише мала да би је разједале подјеле, сујета, свађе, пизме, похаре и крајње је вријеме да се сви вратимо основним принципима људског бивствовања и солидарности које смо, између осталог, на изванредан начин демонстрирали те 1979.године“, закључио је Лалошевићзе

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here