Насловна Колумне Лаку ноћ Будво

Лаку ноћ Будво

0
Фото: Mondo / Gorana Bojanić

Једна ,,измишљена прича“

Некада давно када је средином осамдесетих у Будви закорачио караван реалних илузија, маште и права на слободу избора, када се Шекспир одједном нашао у земљи заборављених Феничана и Софоклеа као у сред властитог Тит Андроника, као претходница и симбол све те величанствене позоришне имагинације – корачао је мрзовољни Ричард III застрашујуће понављајући ријечи које још од 1485. са Босвортског поља јече и завијајући пријете и улицама овог Кадмовог града: ,,Дајем краљевство за коња!“.

Масе следбеника умјетности су старим неизграђеним улицама, у потпуном мраку, до касно иза поноћи, корачале за овим зависником од Круне који је пред собом уклањао сваког ко би му стао на пут или се то њему само учинило. И то су памтили, препричавали, украшавали, ни не слутећи да је у тој Шекспировој драми одавно утакнут и њихов живот и да је само питање тренутка када ће се у тим истим, сада грађевински обновљеним улицама, срести са сопственим животом и властитим Господаром.

W3Schools

Ту на улазу кроз Веља врата у башти једног хотела именом градића из Дакоте или Илиониса  – ,,Асториа“,  гдје Он са помијешаним осјећањем гледа на свој некадашњи апартман на врху чувене Авале (чије је власнике управо Он лично довео преко пресуде своје сестре, Зорана из Сисојеве књиге и некадашњег возача комбија у, већ  одавно угашеном, ,,Монтенегро Експресу“, а иначе ,,специјалисти“ за руске тајкуне и yachting parties на Дерипаскиној јахти или некој мањој у близини), за разлику од помало романтичних времена и реалности отворенијој словенском заједништву, данас се на течном албланском све више може чути да је Мило ,,цар“ и ,,предсједник Балкана“.

Чак ако је Oн имао и очигледне примјесе коруптивности, попут Дерипаскине куповине земље у селу Кримовица у Доњем Грбљу, гдје је за исту земљу општина добијала и до десет пута мањи цијену од оне коју је на истом простору овај Рус плаћао физичким лицима (неки кажу да је општина Котор тако оштећена за више од 50 милиона евра и да је то којим случајем било ближе Будви, а не куму Фамилије,  предмет би већ одавно био у серији „организаване криминалне групе“), данас је дуж улица Будве Он власник свега што се може купити и продати.

Док Он у резиденцији старих Карађорђевића, као на свом властитом имању, у хладовини и друштву свог Панча Вилe из земље Грка и служења Рестисима, као за себе, као да се бодри или пред собом понавља свој тајни манифест – нечујно изговара: ,,Дајем Србе за краљевство!“.

,,Све дајем, али посебно њих! Угрожавају поредак, заступају великосроске интересе и хоће са овим у мантијама да наметну Бога. Као да мени треба неки други Бог осим мене самог! Видите како је данас све мирно овдје у Будви – нема Маровића, али има Тачија и Харадинаја. Светозар је ту мутио по Будви, а сада је све лијепо у Хашимовим рукама. И тамо гдје је био некад дјечји вртић – овај албански нови Порто биће најјачи и и најупотребљивији. Не знам да ли је ту и онај Лазовић – Светов предсједник ДПС-а?! Нешто је он ту мијењао земљу. Сумњиво… Али, Тачи је то све умирио. Нема без Албанаца, њима можеш вјеровати, а не овима са јужне пруге“, личило је то на исповијест једног модерног Ричарда. Ричарда који је ,,софистициранији“, оног који не чита Шекспира, не слуша Ролигстонсе, не иде у цркву, већ оног који ствара историју у којој ће и Будва ускоро постати албанска резиденција са пентахаусом за Мила на врху свега, док његове присталице гласају за њега из страха, из разлога посла или зато што немају за кога друго.

И данас се у Будви одршава Град театар којег скоро више нико и не примјећује. Ово је доба ријалитија и стварног живота у којем су сви глумци – осим једног. Он је режисер, продуцент, главни глумац, а остали су статисти и то пролазни док му не засметају. Мирдита чује се Будвом, док Барјактаревићка у хладу једне тарасе вјежба за вечерашњи наступ.

Кажу: ,,Доћи ће Мило са Тачијем“. Лаку ноћ, Будво…

Прочитајте још:

Савјетник

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here