Насловна Политика Копривица: Осуђени фалсификатор новца давао паре Ђукановићу за предсједничку кампању

Копривица: Осуђени фалсификатор новца давао паре Ђукановићу за предсједничку кампању

0
Момо Копривица

Демократска Црна Гора одржала је данас прес-конференцију на којој је потпредсједник Демократа, Момо Копривица, јавности предочио два случаја незаконитог финансирања ДПС-а и то кампање Мила Ђукановића од стране фалсификатора новца, Џевада Зејниловића, члана ОО ДПС-а Тузи и незаконитих донација Радоја Баошића.

Копривица је истакао да овај случај фарсу о фер изборима огољава до краја.

Сасвим очекивано и логично да фалсификаторе изборне воље грађана финансира лице које је правоснажно осуђено за фалсификовање новца, а да су им партијски штабови складишта фалсификованог новца. Овим прекршен члан 24 став 2 Закона о финансирању политичких субјеката и изборних кампања који лицу које је правоснажно осуђено за кривично дјело са елементима корупције и организованог криминала забрањује да финансира политички субјект. Чланом 57 истог закона прописана је казна од 500 до 2000 еура за овај прекршај“ наглашава он.

W3Schools

Зејниловић је, подсјетио је Копривица, 15. августа 2006. ухапшен у полицијској акцији „Трезор“ када је ухапшено 8 лица, међу којима и Зејниловић на основу доказа да су из Бугарске добавили лажни новац и припремили план да га растурају кроз Црну Гору.

„Радило се организованој међународној мрежи криминалаца. Пронађено је и заплијењено 714.000 лажних еура и 100.000 лажних долара. Лажни новац је чуван у просторијама фирме „Мегапласт“, чији је власник овај функционер ДПС-а. Након правоснажне пресуде, ово лице је дало три донације ДПС-у уплаћујући у касу ове партије значајне суме новца и то: 20.9.2016, уочи Парламентарних избора, 1000 еура, 27.3.2018, уочи предсједничких 2000 еура, а исте године, у прољеће, уочи локалних, такође, 2000 еура. Тиме је овај фалсификатор постао рекордер у донирању ДПС-у. Ово је још један доказ противправног и дубоко криминализованог система донирања новца ДПС-у, као и политички спонзорисаног прања новца и чињенице да од рачуноводства ДПС-а нема веће перионице новца на Балкану“, тврди Момо Копривица.

Он додаје да овај случај кристално јасно говори да је цјелокупна мрежа правних и моралних преступника, који се, као такви, и држе у шаци, ангажована и навођена да врши изборни криминал за рачун ДПС-а, којем није зазорно да узме новац од било ког преступника.

Копривица је имао неколико питања: да ли је ово правоснажно осуђено лице штанцовало лажни новац за потребе кампање ДПС-а, а ДПС га пуштао у промет? Да ли је ДПС вршио куповина гласова употребом лажног, тј. фалсификованог новца? Да ли су надлежни органи уопште провјеравали природу донираног новца? Шта је учињено са залихама лажног новца које су се налазиле у просторијама „Мегапласта“?

Како се може очекивати да предсједник државе чува углед Црне Горе, ако му кампању за предсједничке изборе финансира правоснажно осуђени фалсификатор? Како очекивати да се против корупције и организованог криминала бори власт чији долазак финансира лице осуђено за кривично дјело са елементима корупције и организованог криминала“, питао је Копривица.

Према његовом мишљењу, скандал већим чини чињеница да није штанцована национална, него валута ЕУ коју Црна Гора користи и нагласио да ће ова перјаница ДПС-а бити и процесуирана.

Овом приликом, Копривица је открио и још једног противзаконитог донатора ДПС-а који је, супротно законској забрани, давао донације и у забрањеном периоду закључивао уносне уговоре о јавним набавкама.

„Ријеч је о Радоју Баошићу, власнику „БМР Баошић“, који је ДПС-у 30.8.2016, уочи Парламентарних избора дао донацију у висини од 2000 еура. Он је у року краћем од двије године од донирања, супротно закону, закључио 4 уговора о јавним набавкама, укупне вриједности 65.293,00 еура. Два уговора је закључио са МОРТ-ом (28.6.2017. и 16.11.2017), један са Министарством просвјете (9.2.2018) и један са Општином Петњица (26.6.2018)“, објаснио је Копривица.

Потпредсједник Демократа истиче да се ово флагрантно кршење забране из Закона о финансирању политичких субјеката и кампања одвија по истом коруптивном обрасцу, као у случају Луке Булатовића из Колашина, Ранка Јововића из Никшића, Хилмије Франце из Бијелог поља и Љубомира Кочовића из Бара, које су Демократе раније разоткриле и процесуитале.

„И овај инвеститор је финансирао ДПС-ов долазак на власт, као и долазак на власт оне Владе, са чијим је представницима, у постизборном периоду, склапао уносне јавне набавке. „Класични коруптивни образац“, подвлачи потпредсједник Демократа, и зато се такве ситуације законом забрањују.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here