Naslovna Naslovna Koji ti je vrag Markoviću: Sudstvo nezavisno, kriminalci u zatvoru!?

Koji ti je vrag Markoviću: Sudstvo nezavisno, kriminalci u zatvoru!?

0

Piše: Nikola Vasojević

Kada Duško Marković krene da priča o sudstvu i organizovanom kriminalu, onda se svašta može čuti. Njegove izjave o tome, čak i iz Njemačke, nekako su pune praznine, pa se čovjek upita šta li to Duško pije u Berlinu? Treba stvarno biti prilično mamuran, pa povjerovati u Markovićevu sljedeću priču.

-Evidentno je da organizovani kriminal gubi bitku sa državom, institucije su sve jače i efikasnije: ta borba u državi kakvu gradimo ne može i neće biti ravnopravna. Želim da zahvalim vašoj zemlji na podršci u jačanju vladavine prava koja će uskoro rezultirati slanjem vaših eksperata u Ministarstvo pravde i crnogorsku policiju, a koju smo u Ministarstvu pravde imali i u prethodnim godinama. Sudska vlast je ojačala svoje kapacitete i podigla nivo efikasnosti i ažurnosti, a primjer je prošlonedjeljno izricanja presuda u procesu za pokušaj terorizma, odnosno destabilizacije Crne Gore u cilju odvraćanja od puta u NATO. To je dokazalo da je sudstvo imuno na pritiske spolja i da je profesionalno obavilo svoj posao u najkompleksnijem sudskom procesu u novijoj istoriji našeg pravosuđa. izrecitovao je Marković.

W3Schools

Sudstvo nezavisno, a argument su presude u slučaju „državni udar“? Markoviću može u to povjerovati neki slučajni prolaznik u Berlinu, koji pojma nema ni gdje je Crna Gora, ali takvu poruku slati Podgorici i njenim građanima je običan bezopbrazluk. Pa taj Marković i njegov vođa Đukanović mjesecima prije presude su pisali njeno obrazloženje i gdje god su mogli unaprijed izricali kazne. Lider DPS-a koji 16. oktobra pojma nije imao da mu se radi o glavi, mjesecima prije Suzaninog monologa i višečasnovnog čitanja DPS pamlfleta u sudnici Višeg suda, već je izrekao kazne, pa ni najnaivniji četvoronošci u CG nijesu imali dilemu da će lideri DF-a biti osuđeni. Ni Marković se nije štedio u tome.

Sudstvo imuno na pritiske spolja? Možda i jeste, što sumnjamo, ali nije imuno na unutrašnje pritiske, u šta ne sumnjamo. I to je baš svojim (ne)djelom dokazao Marković i njegova družina. Sudstvo nam je tako svezano i razvezano da se tu ne zna ni ko pije ni ko plaća, ali se dobro zna ko sve to kontroliše!

Ovo o suzbijanju organizovanog kriminala je za Nušićeve komedije. Skoro da ne prođe nedjelja, a da neko u kriminalnim obračunima ne strada, a policija pojma nema ko je sve to naručio i obavio. Iza Duška Markovića su na desetine nerješivih ubistava, podmetanje bombi, paljevina i zastrašivanja, kriminalni klanovi se ćeraju po Crnoj Gori i Evropi, a on se hvali uspjesima u toj oblasti! Poslije ovakvih izjava šta drugo nego da se zapitamo kao junak iz crtaća: „Koji ti je vrag, šefe?“

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here