Насловна Насловна Који ти је враг Марковићу: Судство независно, криминалци у затвору!?

Који ти је враг Марковићу: Судство независно, криминалци у затвору!?

0

Пише: Никола Васојевић

Када Душко Марковић крене да прича о судству и организованом криминалу, онда се свашта може чути. Његове изјаве о томе, чак и из Њемачке, некако су пуне празнине, па се човјек упита шта ли то Душко пије у Берлину? Треба стварно бити прилично мамуран, па повјеровати у Марковићеву сљедећу причу.

-Евидентно је да организовани криминал губи битку са државом, институције су све јаче и ефикасније: та борба у држави какву градимо не може и неће бити равноправна. Желим да захвалим вашој земљи на подршци у јачању владавине права која ће ускоро резултирати слањем ваших експерата у Министарство правде и црногорску полицију, а коју смо у Министарству правде имали и у претходним годинама. Судска власт је ојачала своје капацитете и подигла ниво ефикасности и ажурности, а примјер је прошлонедјељно изрицања пресуда у процесу за покушај тероризма, односно дестабилизације Црне Горе у циљу одвраћања од пута у НАТО. То је доказало да је судство имуно на притиске споља и да је професионално обавило свој посао у најкомплекснијем судском процесу у новијој историји нашег правосуђа. изрецитовао је Марковић.

W3Schools

Судство независно, а аргумент су пресуде у случају „државни удар“? Марковићу може у то повјеровати неки случајни пролазник у Берлину, који појма нема ни гдје је Црна Гора, али такву поруку слати Подгорици и њеним грађанима је обичан безопбразлук. Па тај Марковић и његов вођа Ђукановић мјесецима прије пресуде су писали њено образложење и гдје год су могли унапријед изрицали казне. Лидер ДПС-а који 16. октобра појма није имао да му се ради о глави, мјесецима прије Сузаниног монолога и вишечасновног читања ДПС памлфлета у судници Вишег суда, већ је изрекао казне, па ни најнаивнији четвороношци у ЦГ нијесу имали дилему да ће лидери ДФ-а бити осуђени. Ни Марковић се није штедио у томе.

Судство имуно на притиске споља? Можда и јесте, што сумњамо, али није имуно на унутрашње притиске, у шта не сумњамо. И то је баш својим (не)дјелом доказао Марковић и његова дружина. Судство нам је тако свезано и развезано да се ту не зна ни ко пије ни ко плаћа, али се добро зна ко све то контролише!

Ово о сузбијању организованог криминала је за Нушићеве комедије. Скоро да не прође недјеља, а да неко у криминалним обрачунима не страда, а полиција појма нема ко је све то наручио и обавио. Иза Душка Марковића су на десетине нерјешивих убистава, подметање бомби, паљевина и застрашивања, криминални кланови се ћерају по Црној Гори и Европи, а он се хвали успјесима у тој области! Послије оваквих изјава шта друго него да се запитамо као јунак из цртаћа: „Који ти је враг, шефе?“

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here