Насловна Насловна Ко лаже тај и отима: Влада фалсификовала извјештај о јавној расправи о...

Ко лаже тај и отима: Влада фалсификовала извјештај о јавној расправи о вјерском закону (ВИДЕО)

0
Душко Марковић и распоп Мираш Дедеић

Влада Црне Горе фалсификовала је тзв. Извјештај о јавним расправама о Нацрту закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница.

Наиме, извјештај, који је у анексу Предлога закона, садржински је неистинит у неколико тачака.

владин Предлог закона

Прво, извјештај се односи на Нацрт закона из 2015. године, а на сједници Владе Црне Горе од 16. маја 2019. године усвојен је нови Предлог закона о коме није било јавне расправе.

W3Schools

Друго, лажна је информација у извјештају да је за овај Предлог закона било јавне расправе.

фалсификовани Извјештај о јавним расправама

Треће, нетачни су наводи да је за Нацрт закона из 2015. године спроведена јавна расправа у складу са законима, како је предвиђело прије уласка документа у скупштинску процедуру.

У извјештају се наводи да су, у оквиру јавне расправе, одржана три округла стола и то 7. септембра 2015. у Бијелом Пољу, 10. септембра у Котору и 14. септембра у Подгорици што апсолутно не одговара истини.

јавне расправе којих није било

Подсјећамо, јавна расправа у Бијелом Пољу није одржана, јер су бројни грађани протестовали због појављивања челника НВО „Црногорска православна црква“ распопа Мираша Дедеића.

Испред хотела Франца, гдје је требало да буде одржан округли сто, окупио се велики број православних вјерника, који су Мирашев долазак доживјели као провокацију.

са „јавне расправе“ у Бијелом Пољу

Полиција је у једном моменту морала да интервенише и заштити лидера НВО „ЦПЦ“. Окупљени Бјелопољци су узвикивали: „Сотоно напоље“ и „Усташо напоље“.

Тадашњи министар за људска и мањинска права Суад Нумановић је потом одлучио да се расправа одложи.

Јавна расправа није одржана ни Котору, а јавност је памти по примитивном физичком нападу распопа Дедеића на старицу Мару Вуковић.

Дедеић је, наочиглед бројних грађана, крвнички ударио седамдесетогодишњу Мару Вуковић из Бијеле, док је пролазио поред ње.

Претходно су бројни грађани, револтирани присуством распопа Дедеића, блокирали прилаз прилаз Палати Бизанти у Старом граду, гдје је требало да се одржи јавна расправа.

Они су скандирали: „Одлази, сотоно” и „Мираше, фукаро”.

Тадашњи ресорни министар Нумановић казао је да јавна расправа неће бити одржана, јер нема услова.

У Подгорици је одржана фарса од „јавне расправе“ о Нацрту закона о вјерским слободама, а полицијски кордон и специјалне снаге под пуном ратном опремом нијесу дозволиле великом броју грађана да присуствују расправи.

полицијски кордони у Подгорици

Распоп Дедеић, који је у више наврата својим присуством узнемиравао православне вјернике, ушао је и изашао на ”службена” врата старе зграде Владе  Црне Горе на такозвану ”јавну расправу”.

Тако да први услов да би се нешто квалификовало као ”јавна расправа” није ни изблиза испуњен, јер заинтересовани грађани, прије свега вјерници, због полицијских кордона, нијесу могли присуствовати расправи.

Све ово указује колико је прекрајење историје у режији црногорске власти узело маха, па чак и кад је ријеч о дешавањима од прије непуне четири године.

Народна пословица каже – ко лаже, тај и краде. Тако и Влада Црне Горе прво саставља лажни извјештај, а потом припрема отимање храмова Српске православне цркве. Заборавили су, међутим, на ону другу народну – ничија није до зоре горјела.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here