Насловна Руски Поглед Како руски гас осваја Европу

Како руски гас осваја Европу

0
Руски гас

Русија се налази на другом мјесту по извозу течног природног гаса у Европу, одмах након Катара, саопштио је потпредсједник руске владе Сергеј Приходко.

Приходко је подсјетио да ће Русија, полазећи од текућих услова на тржишту, како се очекује, ове године одржати показатељ по испорукама гаса гасоводом у Европу на нивоу рекордне 2018. године.

Приходко је истовремено подсјетио да се на основу тренутних услова на тржишту очекује да Русија и ове године одржи показатељ испорука гаса путем гасовода у Европу на рекордном нивоу 2018. године.

W3Schools

Русија је највећи и најпоузданији испоручилац ’плавог горива‘ у Европу. Прошле године су испоруке руског гаса на европско тржиште износиле 201,9 милијарди кубних метара. Узимајући у обзир реалну ситуацију у свијету и на тржишту, прогнозира се да ће 2019. године они бити близу тог показатеља“, рекао је Приходко.

Осим тога, по испорукама течног природног гаса у земље ЕУ Русија такође улази међу лидере, заузимајући друго мјесто након Катара“, додао је он.

Међународна група увозника течног природног гаса (GIIGNL) у априлу је објавила извјештај у којем се наводи да су највећи испоручиоци течног природног гаса на тржиште Европе у 2018. години постали Катар (16,42 милиона тона), Алжир (9,29 милиона тона) и Нигерија (9,07 милиона тона). Притом, извоз руског течног природног гаса на европско тржиште прошле године је достигао 4,43 милиона тона, САД 2,7 милиона тона.

У исто вријеме, крајем јула Европска комисија је објавила извјештај о имплементацији трговинских споразума са САД који су постигнути годинама раније. Према информацијама ЕК, 2019. године трећи по величини испорука течног природног гаса у ЕУ су САД са 12,4 одсто од укупног увоза наведеног гаса у ЕУ, преноси Спутњик.

Прочитајте још:

Њемачки медији открили како НАТО планира да се супротстави Русији

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here