Насловна Поглед Како је демократија постала проблем за молдавске „демократе“

Како је демократија постала проблем за молдавске „демократе“

0
Протести у Молдавији

Политичке игре које воде прозападне молдавске власти већ дуго немају никакве везе са европским вриједностима које су обећане људима прије неколико година. Чак, што је иронично Демократска партија се бави уништењем демократије.

Једном давно, Демократска странка, на чијем је челу био олигарх Владимир Плахотњук, гарантовала је републици свијетлу европску будућност, али је умјесто тога гурнула земљу у понор бездана и кризе. Сада људи више не вјерују у празна обећања, а „демократе“, пљујући по свим реформама, воде невиђену борбу за власт.

У данашњем цивилизованом свијету нема толико земаља у којима би тако горљиво владале свим врстама државних институција ради остваривања личних политичких циљева. Али, на овој листи, Молдавија би могла добити вођство.

Разлог за то је рекордан број, за државу, одстрањења предсједника државе са дужности. Такав приступ, у суштини, баца сумњу на цјелокупну структуру власти, којој једноставно неће бити повјерења ни унутар земље ни на међународној сцени. Међутим, све ово одавно не интересује владајућу већину у Молдавији.

Користећи се ограниченим способностима предсједника у уставно-парламентарној републици, Демократска странка, по било којој потреби, једноставно лишава шефа државе, Игора Додона, његових овлашћења преко Уставног суда, предајући их председнику парламента. Треба напоменути да у основном закону земље нема ријечи о овој могућности. То јест, предсједник законодавног тела или премијер не може добити узде власти. Али то уопште не збуњује „европске интеграторе“.

Молдавија

Дошло је до тачке да сам предсједник уопште није изненађен овом праксом. Крајем прошле године, Додон је одбио потписати још један низ бесмислених закона, након чега је и сам изјавио да ће владајућа група сигурно поновити свој „фокус“ са суспензијом, иако је упозорила да људи неће дуго толерисати такве трикове, срамне за земљу која и даље наводно стреми у Европу.

Важно је напоменути да је ова пракса постала чешћа са приближавањем парламентарних избора. Демократска странка је одавно изгубила своју ранију позицију. Људи су разочарани њеним обећањима. Међутим, проблеми ДМП-а се не завршавају, јер чак ни у Европи им се више не вјерује.

Брисел је у више наврата скретао пажњу на чињеницу да је популизам, молдавских „демократа“, искрено заменио европске вриједности. Можда је то оно због чега се Плахотњук и његова пратња очајнички боре за власт, схватајући да подршка постаје све мање и мање. Међутим, Молдавци који захваљујући властима живе у земљи илузија а не тежњи мораће платити за овај „политички покољ“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here