Насловна Издвојено Ивановић: Роћен показао да живимо у гулагу и да се за Вођу...

Ивановић: Роћен показао да живимо у гулагу и да се за Вођу мора положити и живот

0
Жељко Ивановић

Предсједник Одбора менаџера „Вијести“, Жељко Ивановић, саопштио је да је извињење дугогодишњег високопозиционираног црногорског функционера Милана Роћена новинарима РТЦГ-а и Мине неискрено и лицемјерно.

Подсјећамо, бивши амбасадор СЦГ је рекао да су новинари и уредници Јавног сервиса “глупљи од говеда” и “болесна багра”, а та телевизија “најсрамнија мрља на историји Црне Горе”, након чега је саопштио да жали због својих изговорених ријечи.

Реаговање Ивановића преносимо интегрално:

W3Schools

„Једина позитивна ствар у оглашавању Милана Роћена, човјека број 2 који се лажно представља као пензионер – јесте његово извињење новинарима РТЦГ и Мине. Од неког ко је један од главних креатора духовног, културног и медијског унижавања Црне Горе у посљедњих деценију и по, нијесам ни толико очекивао. Од неког ко је главни оперативац у злочиначком подухвату „пинкизације“ Црне Горе, прављења фарме од црногроског друштва, очекивао сам да ће рећи као и у разговору са кумом Убовићем – „Ма ко их ј…“.

Да је Црна Гора независна и демократска земља, Милан Роћен, или било који званичник, би се након оваквог скандала потпуно повукао из јавног живота. Прије тога би га његов Шеф отпустио с посла, а његова партија искључила из својих редова. Зато, чак и тај исказани напор савјетника у пензији да се извини новинарима РТЦГ и Мине доживљавам као неискрен и лицемјеран.

Све остало што је друг Милан написао у реаговању на аферу јесте оно у чему је најбољи – покушај спина, извртања теза и малограђанштина. Село Расова, најкраћа би била дефиниција.

Дакле, и Милан Роћен и његова странка добро знају да објављени разговор није никакво приватно ћаскање већ разговор на тему од великог јавног интереса – рад медија, Јавног сервиса прије свега. Из Роћена овдје пробија његов руски а не новинарски бацкгроунд – наиме, види се да би он Асанжа одмах стрпао у затвор јер се дрзнуо да објави на хиљаде фајлова који садрже „приватне“ разговоре и „службене“ депеше политичара, дипломата и сличних јавних дјелатника. Значи, Милан Роћен и његова странка спинују, таблоидно, пинковски или информеровски, покушавају да замијене тезе – да суштина приче није значај теме, конкретно рад медија и Јавног сервиса, него нека необавезна приватна ћаскања кумова и пријатеља.

Оно што посебно даје на тежини читавој причи и што је мотивислао „Вијести“ да објаве разговор М.Р. и његовог кума је епилог приче – судбина Јавног сервиса након овог разговора. То јест након 2006. године. И Роћеновог повратка из Сибира. Дакле, урушавање, таблоидизација, најнижи професионални пад РТЦГ, национална срамота јер се ради о власништву грађана ЦГ – све то је велика заслуга Милана Роћена и његове Партије. Чак више лично Роћена него његове странке. И та чињеница колосално доприноси значају „приватног“ разговора и актуелизује га и данас када извјештаји ЕК и свих међународних организација говоре о посрнућу РТЦГ.

Ту већ долазимо до још једне теме – дирљивог подсјећања М.Р. на његов наводни новинарски бацкгорунд. Никада нијесам прочитао ниједан његов новинарски текст, а с обзиром на вријеме у коме се наводно бавио новинарством могу да замислим на шта је то личило. По питању Роћеновог доброг односа и подршке новинарима управо „Вијести“ највише могу да посвједоче колико је тај добронамјерни чичица увијек отворен за медије и увијек на њиховој страни. Јер све најпрљавије акције у посљедњих 15 година које су мафија, црногорске институције, тужилаштво и полиција, антимедији и пропаганда, Влада, премијери и предсједници организовали и водили против „Вијести“, оснивача, уредника, наших породица – сав тај деценију и по дуг хорор и линч, који смо прошли и који још траје, креиран је и реализован у круговима гдје Милан Роћен има једну од кључних улога.

Успут – када помиње колеге из страних медија и ту спинује – не зову они њега зато што је добронамјерни чичица који је увијек на њиховој страни, већ зато што је „црна кутија“ овог три деценије трајућег режима и што онда преко њега покушавају сазнати неке од тих тајни или доћи у контакт са неким из врха власти. Било званично или неформално.

Што се тиче контаката и разговора са оснивачима „Вијести“, којих је како М.Р. каже било највише, ја могу да говорим у своје име. Прво, дајем сагласност да М.Р. објави све наше разговоре. Којих је колико се ја сјећам било три. А чак можда и четири. Али, колико год – нека Роћен све објави. Наравно, не по систему Листинг афере гдје ће фаслификовати или додавати неке ствари, већ у оригиналу. Како је и било.

И посљедње – крај из кога је друг Милан извукао и наслов реаговања и због чега га је ваљда и писао. То је најдирљивије. То јест, најстрашније. Наиме, каже како није он мета свега овог „већ неко други“. Јер зашто би мета био неки неважни, пензионисани чичица?! Остаје да погађамо ко је тај други. Овим Роћен показује на које је гране доведена Црна Гора. Он потврђује моју метафору из данашње колумне да живимо у гулагу гдје сваки дан почиње и завршава заклетвом Вођи на оданост и вјерност. Мета је, дакле, Мило а Роћен му јавно поручује, пред свима нама, да је спреман да за њега положи живот. А камоли да истрпи објаву „приватних раговора“. На исти начин, новинари РТЦГ треба да оћуте, а тиме и прихвате, све оно што им је он саопштио у „приватном разговору“ јер САМОКРИТИКА је још једна од темељних вриједности друштва заснованог на тековинама гулага. Роћен очито никад није отишао из Расове. Или јесте он из ње али није она из њега. С обзиром на то да је пензионер, вријеме је да јој се и физички врати. Тим прије што је сам недавно предвидио да ће ускоро главни град бити пресељен на Жабљак. Значи, биће опет у центру дешавања“, наводи се у реаговању Жељка Ивановића.

Извор: Вијести

Прочитајте још:

Чобанин из Расова, 2. дио: Немојте мене! Био сам што глупљи и нижи, како је Он желио!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here