Насловна Мозаик Илон Маск 2020. повезује људски мозак и компјутер? (ВИДЕО)

Илон Маск 2020. повезује људски мозак и компјутер? (ВИДЕО)

0
Илон Маск

Четврта, најмање позната, компанија предузетника и иноватора Илона Маска – Неуралинк, одржала је презентацију на којој је, по први пут, упознала јавност са технологијом на којој ради и циљевима које њоме жели да постигне.

Главни циљ њиховог рада ја да повежу компјутер директно са људским мозгом. Иако та идеја није нова, детаљи рада Неуралинка све до јуче нијесу били баш сасвим јасни.

Маскови инжињери и научници, како је речено на презентацији, желе да до 2020. године тестирају први уређај који би људски мозак директним физичким мостом повезао са компјутерским системом.

Тестови на животињама су већ спроведени, што је потврдио и сам Маск, а “један мајмун је успио да контролише компјутер путем сопственог ума”. Осим мајмуна, тестови су спроведени и на мишевима.

Када уређаји једном буду повезани са човјеком, могућности су бескрајне. Први циљ, међутим, јесте да се олакша стање болесника са оштећеном кичмом и особа са когнитивним проблемима.

Крајњи циљ рада Маскове компаније је сједињавање човека и машине, односно креирање симбиозе људског ума и компјутера.

Не треба, међутим, бити превише оптимистичан у погледу тога, будући је учење страног језика једним кликом засада ипак само научна фантастика. А да би се до тога дошло, Неуралинк ће прво морати да научи како уопште мозак функционише у контексту повезивања са вјештачким информационим системима.

Неуралинк је у уторак приказао прототип уређаја који би са мозгом могао да се повеже преко нити, и то кроз рупу у лобањи. Креирање рупе је уједно и најнепријатнији дио уградње тог уређаја, али се из Неуралинка надају да ће у будућности класичне хируршке бушилице бити замијењене ласерима који ће поступак учинити пријатнијим.

Уређај би се монтирао помоћу апарата који личи на машину за шивење, а који би помоћу игле у мозак убацивала нит по нит.

Прочитајте још:

 

Милиони људи и даље вјерују да је НАСА лажирала слијетање на Мјесец

The post Илон Маск 2020. повезује људски мозак и компјутер? (ВИДЕО) appeared first on ИН4С.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here