Насловна Руски Поглед И Русија има све ресурсе да постане једна од пет првих економија...

И Русија има све ресурсе да постане једна од пет првих економија свијета

0
Medvedev
Дмитриј Медведев

Премијер Русије Дмитриј Медведев је у специјалном програму „Дијалог“ на каналу „Русија 24“ разговарао са званичницима, стручњацима и привредницима о томе на који начин Влада намјерава да оствари националне развојне циљеве у привреди, социјалној области и дигиталном развоју. Раст економије, санкције и инвестиције били су теме разговора.

Подсјетимо, након што је прошле године започео нови мандат, предсједник Русије Владимир Путин је потписао декрет о националним и стратешким циљевима развоја Руске Федерације за период до 2024. године, према којем би Русија за шест година требало да буде међу пет највећих економија на свијету, економски раст би требало да престигне свјетски, а инфлација не би требало да пређе четири одсто.

Руски експерти оцјењују да су емисије попут „Дијалога“ веома важне, јер се уз помоћ дијалога представника власти, стручњака и предузетника могу ријешити бројна питања, наводи Спутњик.

W3Schools

„Веома је важно одржавати такве сусрете, јер је стручно мишљење увијек добро чути. Јасно је да се не узима у обзир само мишљење стручњака из области економије, већ се узимају у обзир и бројни други фактори, као што су јавно мњење и психологија Руса — како они доживљавају овај или онај догађај. Стога је стручно мишљење овдје значајно и важно је да оно буде разноврсно, да се узме у обзир читав комплекс проблема, а не само чисто технократски приступи — шта треба постићи, какве резултате достићи, колико треба повећати и тако даље. Такође је важно узети у обзир психологију грађана и то како ће се односити према одређеним догађајима, шта ће прихватити, а шта неће“, рекао је за Спутњик руски политиколог Алексеј Макаркин.

Важност сусрета власти и предузетника

Он напомиње да је држава ставила пред себе много задатака, а да је врло озбиљан задатак постизање стабилне високе стопе економског раста.

За Русију су један или два одсто економског раста неприхватљиво мале цифре. То је фактички стагнација. Због тога је потребно наћи одговор на питање како постићи већи темпо раста, а нарочито у условима успоравања светске економије. Кина успорава. Кина је, ако се сјетимо, прије десет година имала двоцифрен показатељ раста, а сада је то нешто више од шест одсто. Индија такође успорава. Проблем је и у другим земљама. Европа није изашла из стагнације и потпуно је нејасно ко би могао да буде покретач новог глобалног економског раста. Стручњаци говоре о клизању у глобалну стагнацију, што ће, наравно, утицати и на Русију. На тај сценарио треба бити спреман и о томе експерти већ увелико дебатују“, каже Макаркин.

Експерт истовремено указује и на друге проблеме са којима се Русија суочава, а тичу се технологија.

„Други моменат, веома важан, тиче се технолошког заостајања, које је повезано са санкцијама које су уведене против Русије, формалним рестриктивним мјерама које су утврђене и неформалним ограничењима када — за сваки случај — не желе да са Русијом дијеле напредне технологије. Стога је ово друго веома велики проблем, јер од тога зависи конкурентност земље, не само у блиској будућности, већ и дугорочно“, каже експерт.

Макаркин наглашава да су сусрети премијера и других представника власти са предузетницима од велике важности, будући да је „бизнис — пракса“.

„Предузетници знају шта треба да се радити, знају гдје треба да нађу средства, знају гдје су велики трошкови и вјероватно корупција. На крају крајева, бизнис је активан учесник економског развоја. Дакле, постоји много разлога за тај дијалог“, закључио је он.

Медведев је рекао да се страни предузетници жале на своје владе које шаљу сигнале пословним круговима да не инвестирају у Русију, али је истовремено напоменуо и да им он увијек указује на то да су против Совјетског Савеза уводили санкције десетине пута, али да та земља ниједном није промијенила свој став.

Он је такође нагласио да Русија неће прва молити Запад да укине санкције, јер их није прва ни уводила, али је спремна на преговоре, уколико партнер направи први корак. Медведев је истакао и да се од представника појединих земаља чују приче о могућем укидању санкција и да ће у том случају Русија размотрити одговор на то.

Новчанице руске рубље на девизном курсу

Коментаришући циљ Москве — да Русија до 2024. постане једна од пет највећих свјетских економија — Медведев је рекао да тренутни темпо не одговара ономе чему земља тежи. Како је објаснио, тај темпо не зависи само од руских акција, већ да и ситуација у свијету утиче на то, а прије свега успоравање раста глобалне економије, трговачки ратови и санкције које су Русији наметнуте.

Према ријечима Медведева, то не значи да се ништа не може урадити и због тога су развијени национални пројекти, каже Спутњик.

Тренутно се припрема прогноза, а та прогноза ће укључивати два сценарија — један је оптималан, а други сложенији. Ако се говори о оптималном сценарију, онда се ради о томе како постепено достићи тражени темпо.

„Дијалог“ је заједнички пројекат прес-службе Владе Руске Федерације и телевизијског канала „Русија 24“. Емисија се емитује од фебруара ове године, а за то време у њој је учествовало 11 министара и потпредсједника Владе. Њихови саговорници били су шефови великих компанија и пословних удружења.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here