Naslovna Politika I formalno potvrđeno: Sutomore ide na referendum

I formalno potvrđeno: Sutomore ide na referendum

0
Sutomore

Sutomore je dobilo sve potrebne saglasnosti odnosno mišljenja za vraćanje statusa opštine. Održavanje referenduma o tome je neminovnost i pitanje trenutka, koliko god se protivnici ove inicijative trudili da na pravno nedopustiv način tumače jedinstvenu ocjenu nadležnih vladinih ministarstava i uprava da nemaju nikakvih primjedbi na petu inoviranu Studiju o društveno – ekonomskoj opravdanosti za teritorijalnom promjenom, piše „Barski portal“.

Objavljujući ekskluzivno dokumentaciju kojom su, kako je saopšteno iz Savjeta za vraćanje opštine Sutomore, kompletirali neophodne saglasnosti i mišljenja resornih vladinih ministarstva i uprava u vezi sa njihovom inicijativom da se ova mjesna zajednica administrativno izdvoji iz Bara i time vrati nekadašnji status opštine, ovaj portal konstatuje da više nema nikakve dileme da će građani Sutomora odlučiti da li su za obnavljanje opštine koja im je ukinuta 1956.godine, a to područje pripojeno Baru.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

„Barski portal“ je objavio akta Ministarstva ekonomije, Ministarstva finansija, Ministarstva kulture, Ministarstva prosvjete, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva zdravlja, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, Uprave za nekretnine, Uprave za imovinu i Zavoda za statistiku. Svi oni, nakon što im se za mišljenje o Studiji o društveno-ekonomskoj opravdanosti formiranja opštine Sutomore obratilo Ministarstvo javne uprave, naveli su da nemaju primjedbi na petu inoviranu Studiju koju je podnio Savjet za vraćanje statusa opštine Sutomore. Oglasio se i predsjednik Savjeta za vraćanje statusa opštine Sutomore Ratimir Ratko Vujošević, koji je kazao da je Ministarstvo finansija nedvosmisleno u svom stavu o Studiji konstatovalo proceduralnu ispunjenost uslova za teritorijalnu promjenu.

W3Schools
Ministarstvo prosvete

Iz Savjeta su se osvrnuli i na stav iz mišljenja Ministarstva finansija u kome se navodi da bez obzira na proceduralnu ispunjenost uslova za formiranje opštine, isto smatra da je neracionalno povećavati broj opština. Kako podvlači Vujošević, taj dio mišljenja nikako ne ometa nastavak procedure jer, po njemu, nema nikakvo formalno-pravno dejstvo. „Ovdje je jasno da je to više privatno mišljenje ministra finansija Darka Radunovića. Suština je da je i on, jednako kao i drugi ministri, u istom aktu jasno potvrdio da su ispunjeni uslovi iz odredbe člana 5 Pravilnika o sadržaju i metodologiji izrade studije o opravdanosti teritorijalne promjene. Naglašavam, budući da su očigledne tenedencije da se građani dovedu u zabludu, da ne postoji nikakva prepreka za održavanje referenduma na kome će građani Sutomora donijeti svoj sud da li su ili nisu za vraćanje statusa opštine.

Tome treba da prethodi izjašnjavanje Opštine Bar, čiji stav ne može uticati na to da li će referendum biti održan ili ne, jer Opština Bar ima zakonsku obavezu da donese odluku o njegovom održavanju“– pojašnjava Vujošević. Savjet je, dodao je on, u međuvremenu kod Opštine Bar pokrenuo zakonsku proceduru i očekuje dalje postupke u skladu sa definisanim rokovima.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Ministarka Pribilović i usmeno potvrdila da nema smetnji za referendum Kako je Vujošević kazao najčitanijem barskom lokalnom mediju, na sastanku kod ministarke Javne uprave Suzane Pribilović dobio je i njen jasan i neposredan usmeni stav da su nepodijeljenim mišljenjima ministarstava, uprava i zavoda ispunjeni uslovi za nastavak procedure koja bi morala rezultirati referendumom. „Želim da istaknem da sam uvjeren da će ministarka na svakom mjestu i u svakom trenutku ovo potvrditi, koliko god je suvišno, s obzirom da dokumenta koja dostavljamo javnosti na uvid najbolje potvrđuju šta je istina, i šta je zakonska obaveza Opštine Bar u daljoj proceduri“ – poruka je Vujoševića.

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here