Насловна Политика И формално потврђено: Сутоморе иде на референдум

И формално потврђено: Сутоморе иде на референдум

0
Сутоморе

Сутоморе је добило све потребне сагласности односно мишљења за враћање статуса општине. Одржавање референдума о томе је неминовност и питање тренутка, колико год се противници ове иницијативе трудили да на правно недопустив начин тумаче јединствену оцјену надлежних владиних министарстава и управа да немају никаквих примједби на пету иновирану Студију о друштвено – економској оправданости за територијалном промјеном, пише „Барски портал“.

Објављујући ексклузивно документацију којом су, како је саопштено из Савјета за враћање општине Сутоморе, комплетирали неопходне сагласности и мишљења ресорних владиних министарства и управа у вези са њиховом иницијативом да се ова мјесна заједница административно издвоји из Бара и тиме врати некадашњи статус општине, овај портал констатује да више нема никакве дилеме да ће грађани Сутомора одлучити да ли су за обнављање општине која им је укинута 1956.године, а то подручје припојено Бару.

Министарство пољопривреде и руралног развоја

„Барски портал“ је објавио акта Министарства економије, Министарства финансија, Министарства културе, Министарства просвјете, Министарства саобраћаја и поморства, Министарства пољопривреде и руралног развоја, Министарства здравља, Министарства рада и социјалног старања, Министарства за информационо друштво и телекомуникације, Управе за некретнине, Управе за имовину и Завода за статистику. Сви они, након што им се за мишљење о Студији о друштвено-економској оправданости формирања општине Сутоморе обратило Министарство јавне управе, навели су да немају примједби на пету иновирану Студију коју је поднио Савјет за враћање статуса општине Сутоморе. Огласио се и предсједник Савјета за враћање статуса општине Сутоморе Ратимир Ратко Вујошевић, који је казао да је Министарство финансија недвосмислено у свом ставу о Студији констатовало процедуралну испуњеност услова за територијалну промјену.

W3Schools
Министарство просвете

Из Савјета су се осврнули и на став из мишљења Министарства финансија у коме се наводи да без обзира на процедуралну испуњеност услова за формирање општине, исто сматра да је нерационално повећавати број општина. Како подвлачи Вујошевић, тај дио мишљења никако не омета наставак процедуре јер, по њему, нема никакво формално-правно дејство. „Овдје је јасно да је то више приватно мишљење министра финансија Дарка Радуновића. Суштина је да је и он, једнако као и други министри, у истом акту јасно потврдио да су испуњени услови из одредбе члана 5 Правилника о садржају и методологији израде студије о оправданости територијалне промјене. Наглашавам, будући да су очигледне тенеденције да се грађани доведу у заблуду, да не постоји никаква препрека за одржавање референдума на коме ће грађани Сутомора донијети свој суд да ли су или нису за враћање статуса општине.

Томе треба да претходи изјашњавање Општине Бар, чији став не може утицати на то да ли ће референдум бити одржан или не, јер Општина Бар има законску обавезу да донесе одлуку о његовом одржавању“– појашњава Вујошевић. Савјет је, додао је он, у међувремену код Општине Бар покренуо законску процедуру и очекује даље поступке у складу са дефинисаним роковима.

Министарство рада и социјалног старања

Министарка Прибиловић и усмено потврдила да нема сметњи за референдум Како је Вујошевић казао најчитанијем барском локалном медију, на састанку код министарке Јавне управе Сузане Прибиловић добио је и њен јасан и непосредан усмени став да су неподијељеним мишљењима министарстава, управа и завода испуњени услови за наставак процедуре која би морала резултирати референдумом. „Желим да истакнем да сам увјерен да ће министарка на сваком мјесту и у сваком тренутку ово потврдити, колико год је сувишно, с обзиром да документа која достављамо јавности на увид најбоље потврђују шта је истина, и шта је законска обавеза Општине Бар у даљој процедури“ – порука је Вујошевића.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here