Насловна Поглед Хрватска земља насиља

Хрватска земља насиља

0
Hrvatska
Хрватска земља насиља

У Хрватској не јењавају реаговања на напад на српске ватерполисте, који се догодио у суботу, 9. фебруара, на Сплитској риви.

„Јутарњи лист“ пише да је Хрватска земља насиља у којој хулигани нападају спортисте и шамарају дјевојке, а говор мржње је свеприсутан и све то, како се наводи, зато што им се може.

„Ако се неко пита зашто су сплитски хулигани напали ватерполисте Црвене звезде, који су сједели на Риви и пили кафу, а једини им је гријех био тај што су били у тренеркама с клупским обиљежјима, ево му једноставан одговор — зато што могу“, пише у коментару Иванка Тома.

Ауторка каже да је „Хрватска земља насиља“ и додаје да то није претјеривање.

„Насиље и хулиганизам одавно нису резервисани за високоризичне фудбалске утакмице, нити су тек повремена пратећа појава уз пијанке на сеоским забавама“, пише Иванка Тома.

Младићима је, каже, постало нормално да ишамарају дјевојку, а млаћење жене и дјеце нешто је што многи доживљавају као дио породичног ритуала, преноси Спиутњик.

„Има директора школа, попут директора Економске школе у Задру, у којој се догодило жигосање за вријеме наставе, којима вршњачко насиље није ништа посебно. Вербално, а недавно готово и физичко насиље дио је репертоара који политика сервира из Сабора“, наводи ауторка.

Она констатује да је у Хрватској говор мржње је свеприсутан, а на њега се слабо или никако реагује.

Полиција не подноси пријаве за употребу фашистичких симбола, а Влада Андреја Пленковића избјегава то законски да регулише, наглашава Иванка Тома.

„Круна свега су наша полиција и наши судови. Полицајци који неријетко жену која је дошла да пријави породично насиље отправе кући с поруком: ’Нека се јави ако је опет излема‘. Уосталом, није ли министарка Нада Мурганић породично насиље пожешког жупана прокоментарисала ријечима: ’Тако је то у браку‘“, подсјетила је ауторка.

Као круну свега Иванка Тома истиче хрватске судове који, када се нешто и покрене, успјевају да „убију“ поступак док не изгуби сваки смисао.

„Узмимо Даруварца који је пребио 18-годишњу Задранку. Суд је пустио на слободу насилника без икаквих мјера опреза, знајући притом да има двојно држављанство и да може заувијек да се склони у БиХ.

И зашто би се онда сплитски хулигани бојали да ће бити моментално ухапшени и кажњени? Имају разлога да вјерују да неће бити санкционисани што су напали Србе“, закључила је Иванка Тома.

Прочитајте ЈОШ:

Члан градске скупштине Сплита: Ку***ли сте се са другарима, сад им причајте какво је море у фебруару

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here